Melbourne-ben a legjobb, Damaszkuszban a legrosszabb élni

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb banki jellegű elemző és előrejelző intézetének összeállítsa szerint az aranyérmes Melbourne a világ legélhetőbb városa, míg az ezüstérmet Bécs szerezte meg.

 

Bécs az előkelő második helyen szerepel

 

Az ausztrál város már a hatodik éve sorozatosan elsőként kerül ki a londoni gazdaságelemző ház összeállításából, míg a második helyet a lista 140 városából Bécs szerezte meg.

 

Varsó és Pozsony azoknak a városoknak a tízes listáján szerepel, amelyek az utolsó öt évben – az EIU összegzése alapján – a legszembetűnőbb módon javultak az életfeltételeket illetően. Az EIU 140 nagyváros életminőségét vizsgálta a stabilitás, egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából.

 

Az élbolyvezető Melbourne a lehetséges 100 pontból 97,5 pontot szerzett, míg a Bécs egy tizeddel kevesebbet: 97,4 pontot.

 

A Melbourne-i polgármester, Robert Doyle szerint fantasztikus kitüntetés Melbourne számára az, hogy már hatodik éve a legélhetőbb városnak tekintik, mégsem veszik ezt természetesnek.

 

„Módszeresen tervezünk és valósítunk meg olyan intézkedéseket, amelyek továbbra is a leginkább élhető várost biztosítják számunkra”

 

mondta.

 

A legrosszabbak között ott van Kijev is

 

A kanadai Vancouver és Toronto a harmadik és a negyedik helyet foglalta el, míg Calgary az ausztráliai Adelaide várossal együtt az ötödik helyet osztják meg egymás között.

 

Az EIU adati szerint a legjobban élhető város olyan, amely egy gazdag ország közepes méretű városának számít, ahol a népsűrűség viszonylag alacsony, és rengeteg kikapcsolódási tevékenység nyílik az emberek számára anélkül, hogy a bűnözésnek magas aránya lenne.

 

A legkevésbé élhető város top ötösébe a szíriai Damaszkusz, a líbiai Tripoli, a nigériai Lagos, a bangladesi Dakka és a Pápua Új-Guinea-i Port Moresby tartozik. A legkevésbé élhető városok top tízes listájába az ukrajnai Kijev is felsorakozott, méghozzá olyan városként, ahol az utóbbi öt évben leginkább romlottak az életfeltételek. Ebbe a kategóriába azonban idén beletartozik Detroit, Moszkva, Szentpétervár, Párizs és Athén is.

 

A legélhetőbb városok

Melbourne, AusztráliaBécs, AusztriaVancouver, KanadaToronto, KanadaCalgary, KanadaAdelaide, AusztráliaPerth, AusztráliaAuckland, Új-ZélandHelsinki, FinnországHamburg, Németország

A legkevésbé élhető városok

Damaszkusz, SzíriaTripoli, LíbiaLagos, NigériaDakka, BangladesPort Moresby, Pápua Új-GuineaAlgír, AlgériaKaracsi, PakisztánHarare, ZimbabweDouala, KamerunKijev, Ukrajna

 

Forrás: aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »