Melania Trump is megszólalt

Melania Trump is megszólalt

Melania Trump, a várható amerikai republikánus elnökjelölt, Donald Trump felesége egy részében gyanúsan hasonló beszédet mondott a párt elnökjelölt-választó gyűlésén ahhoz, amelyet Barack Obama jelenlegi elnök felesége, Michelle Obama mondott el nyolc évvel ezelőtt.

A clevelandi konvenció első napjának nagy eseményeként értékelték az elemzők – és a politikusok is -, hogy a kampánytól eddig magát távol tartó Melania Trump felszólalt a pártgyűlésen. A beszédnek egyértelműen jó visszhangja volt, néhány órával elhangzása után azonban egy újságíró kiderítette, hogy legalább egy bekezdés van benne, amelyet 2008-ban Michelle Obama is elmondott a Demokrata Párt Denverben tartott konvencióján.

A két szöveg egybevetéséből kiderül, hogy Melania Trump beszédében a fiatalkorára, a szüleitől kapott neveltetésére, és az értékrend fontosságára utaló részek nagyjából egyeznek a Michelle Obama 2008-as beszédében elhangzottakkal.

Melania Trump így fogalmazott: “A szüleim már nagyon fiatal koromtól kezdve azt az értékrendet ültették el bennem, hogy keményen meg kell dolgoznod azért, amit az életben el akarsz érni, hogy az adott szavad kötelez, és azt kell cselekedned, amit mondasz, be kell tartanod az ígéretedet, és tisztelettel kell bánnod az emberekkel. Az értékrendet és az erkölcsiséget a napi életük gyakorlatával mutatták és tanították meg. S nekünk tovább kell adnunk e leckéket a következő nemzedékeknek. Hiszen azt akarjuk, hogy gyermekeink, nemzetünk gyermekei tudják: céljaik elérésének egyetlen korlátja álmaik ereje és az akarat, hogy megdolgozzanak értük.”

Michelle Obama nyolc évvel ezelőtti beszédének helyenként egyező szóhasználatú része így hangzott: “Barackot és engem sok tekintetben azonos értékrend alapján neveltek: hogy keményen dolgozz azért, amit az életben el akarsz érni, hogy az adott szavad kötelez, és azt kell tenned, amit mondasz, hogy tenni fogsz, hogy méltósággal és tisztelettel kell bánnod az emberekkel, akkor is ha nem ismered őket, s akkor is, ha nem értesz egyet velük. Barack és én úgy építettük fel az életünket, hogy ezek az értékek vezéreljenek, és továbbadjuk őket a következő nemzedéknek. Mert azt akarjuk, hogy a gyermekeink – és ennek a nemzetnek valamennyi gyermeke – tudja, hogy céljaik elérésének egyetlen korlátja álmaik elérhetősége és az akarat, hogy megdolgozzanak értük.”

A Trump-kampány egyelőre nem reagált a plágiumra.

Melania Trump az NBC televízió hétfő reggeli műsorában azt mondta, hogy ő írta a mintegy tizenöt perces beszédet, “a lehető legkevesebb segítséggel”.

Az első nap a nemzetbiztonságról és Donald Trump magánemberi arcáról szólt

Melania Trump és fajsúlyos republikánus személyiségek felszólásaival a nemzetbiztonság és Donald Trump magánemberi arcának bemutatásáról szólt a republikánus elnökjelölt-állító konvenció első hétfői napja Clevelandben.

Hétfőn kétségtelenül Melania Trump – a republikánusok várható elnökjelöltjének, Donald Trumpnak a hitvese – beszédére várt mindenki. A konvenció utolsó felszólalóját Donald Trump mutatta be, élete talán legrövidebb beszédével. “Nagyot nyerünk majd, nagyon nagyot, bemutatom a következő First Ladyt” – mondta Donald Trump, akinek a felesége a Queen We Are The Champions című örökzöldjére vonult be.

Melania Trump – konzervatívok és liberálisok egybehangzó értékelése szerint- nagyon jó beszédet mondott, valószínűleg sikerült bővítenie férje híveinek táborát. Sok személyes emléket is felelevenített, a saját, szlovéniai gyermekkorából, az otthon tanult értékrendről, a családjáról. Beszédének nagy részét természetesen férjének, Donald Trumpnak szentelte.

Meleg szívű, lojális, kitartó, hazaszerető emberként mutatta be, aki szerinte soha nem adja fel, képes a problémákat megoldani, és készen áll arra, hogy elnökként vezesse az amerikai nemzetet.

Melania Trump kitért arra is, hogy az előválasztások keménysége a múlté, eljött az összefogás ideje, és szerinte Trump amúgy is alkalmas az összefogás megteremtésére, mert befogadó alkat.

A várható republikánus elnökjelölt felesége szóba hozta a saját szerepét is, arra az esetre ha ő lenne a First Lady. Mint elmondta: gyermekekkel, a gyermekek oktatásával szeretne foglalkozni.

Melania Trump előtt beszédet mondott – mások mellett – egy asszony, Pat Smith, akinek a fia 2012-ben a bengázi amerikai nagykövetség elleni támadásban halt meg, és az édesanya ezért az akkori külügyminisztert, a demokraták várható elnökjelöltjét, Hillary Clintont tette felelőssé. Beszédet mondott egy televíziós színész és egy Amerika-szerte ismert wisconsini seriff is. Nagy érdeklődés kísérte Michael Flynn altábornagy, a katonai hírszerzés és elhárítás visszavonult igazgatójának és Rudy Giulianinak, New York volt polgármesterének beszédét.

A Trump-elnökség leendő nemzetbiztonsági tanácsadójaként emlegetett Flynn azt fejtegette, hogy a világ elveszítette hitét és bizalmát Amerika vezető szerepében, és a terrorfenyegetettségre hívta fel a figyelmet. A pódiumról arra szólította fel Hillary Clintont, hogy adja fel elnökjelöltségét.

Rudy Giuliani szinte felvillanyozta a közönséget. New York volt polgármester bírálta az Obama-kormányzatot, amely szerinte túlzásba viszi a politikai korrektséget, és kudarcot vallott az iszlám szélsőségesek beazonosításában és veszélyességük felmérésében. Emellett bírálta Clintont a bengázi ügyben tanúsított magatartásáért, kemény szavakkal szorgalmazta a terrorizmus elleni harcot, és kifejtette azt is, hogy szerinte hiba volt megkötni Iránnal az atomprogramjáról szóló megállapodást.

A volt polgármester erőteljesen védelmébe vette Trumpot. Felidézte például, hogy a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások idején Trump azonnal segítő kezet nyújtott és “tette mindezt névtelenül” – mondta Giuliani.

A republikánusok konvenciójának első napján Hillary Clinton is megjelent Ohióban, igaz, nem Clevelandben, hanem Cincinnati városában, ahol egy, a kisebbségiek társadalmi mobilitását szorgalmazó országos szervezet éves konferenciáján szólalt fel.

A demokraták várható elnökjelöltje többek között arról beszélt, hogy szerinte Donald Trump “delegitimálja” az Egyesült Államok első afroamerikai elnökét, Barack Obamát. Hozzátette: Trump összejátszik a fehér felsőbbrendűséget hirdetőkkel és lenézi a nőket.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »