Mehmet repül a svéd kornányból – Izraelt merészelte bírálni

Távozik posztjáról Mehmet Kaplan svéd építésügyi és városfejlesztési miniszter, miután török szélsőjobboldaliakhoz fűződő kapcsolatairól kerültek elő fotók, és miután Izraelnek a palesztinokkal való bánásmódját a nácikéhoz hasonlította.

Magyar Menedék - Badiny

Stefan Löfven svéd kormányfő a tárcavezetővel közös sajtótájékoztatón azt mondta, Kaplan benyújtotta lemondását, amelyet ő elfogadott. Löfven a rendezvényen mindenesetre méltatta a miniszter „humanista és demokrata értékeit”, Kaplan pedig megerősítette, hogy a szélsőségesség minden formáját ellenzi.

A 44 éves környezetvédő aktivista körül néhány napja egy kisebb botránysorozat robbant ki. Egyrészt megjelent róla egy videó, amelyben Izrael palesztinokkal szembeni politikáját ostorozza. A felvétel öt évvel azelőtt készült, hogy a török származású politikus 2014-ben a Zöldek képviseletében a balközép, kisebbségi kormány tagjává vált. A képsorok tanúsága szerint 2009 márciusában egy szomáliai alapítvány által az iszlamofóbiáról rendezett vitán az akkoriban parlamenti képviselőként tevékenykedő Kaplan említést tett azokról a hasonlóságokról, amelyek Hitler Németországában a zsidók és a jelenkori palesztinok üldöztetését jellemzik. Isaac Bachman, Izrael svédországi nagykövete sajnálkozását fejezte ki Kaplan „mélyen antiszemita” szavai miatt.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »