Megy a biznisz Tiborczéknak: több mint 4 milliárd a BDPST profitja

Megy a biznisz Tiborczéknak: több mint 4 milliárd a BDPST profitja

Ismeretlen eredetű annak a BDPST Zrt.-nek 4 milliárdos profitja, mely cégről a Heti Válasz kiderítette (http://valasz.hu/itthon/cafoljuk-tiborcz-istvant-loditott-az-origonak-12…), hogy a miniszterelnök vejének a cége. A tavalyi „szerény”, 600 millió után tavaly már több mint 4,1 milliárd forint volt az adózott eredménye, melyet a tulajdonosok nem vettek ki osztalékként – olvasható a vállalkozás 2017-es beszámolójában. Ez az eredmény zömmel a pénzügyi műveletek eredményéből adódik, megpróbáltuk kideríteni, miből áll össze.

A BDPST korábban a miniszterelnök barátjának, a török Adnan Polatnak cégével együtt tulajdonosa volt a Postabank-székházat tulajdonló AMX Nador House Kft.-nek. Ezt 2016 márciusában adták el Pharaon egyik vállalkozásának. Korábban kiderítettük, a Pharaon-Omega Kft. a tehermentes, 2 milliárd forintos piaci értékkel bíró székházat tulajdonló céget 866 millió forintért szerezte meg.

A BDPST 2016 októberéig tulajdonos volt a Városligeti fasori Spitz-villát birtokló AMX HS HS Real Estate Management Hungary Kft.-nek is, akkor üzletrészét eladta a tulajdonostársának, Polat Hollandiában bejegyzett cégének, a HBRE International Investments B.V.-nek.

Tiborczék zrt.-je 2016. december 13-án adta el a bodajki Hochburg–Lamberg-kastélyt tulajdonló BDJK-Real Estate Kft.-t, az új tulajdonos a közbeszerzéseken rendszeresen nyerő Tiborcz-üzlettárs, Paár Attila cége, a WHB Vagyonkezelő Kft. Ennek a cégnek a 2017-es kiegészítő mellékletében azonban olvasható, hogy a 29 millió forintos névértékű BDJK-Real Estate Kft. üzletrészeit 212 millió 700 ezer forint értéken tartják nyilván, vagyis Paár ennyit fizetett Tiborczéknak.

A BDPST-nek jelen pillanatban (és 2017. december 31-én is) hat leányvállalata van, illetve volt:

 • TRA Real Estates Kft.
 • Viona Projekt Kft.
 • Hírdetés

 • Downtown Development Kft.
 • Bellevue Development Kft.
 • Bellavista Apartements Kft.
 • Longoria Holding Zrt.
 • A számviteli törvény szerint és a BDPST gazdálkodását tekintve a pénzügyi műveletek eredménye soron ilyen jelentős összeg vagy befektetett pénzügyi eszköz eladásából (értsd: üzletrész értékesítése) vagy kapott osztalékból jöhetne össze.

  Megnéztük, a leányvállalatok közül egyik sem fizetett tulajdonosi osztalékot sem 2016-os, sem 2017-es eredménye után, üzletrész-értékesítésből pedig legfeljebb a fent említett BDJK-Real Estate Kft. eladásából származhatott tavalyra a 4 milliárdhoz képest elenyésző, 212 milliós összeg (feltéve, hogy 2017-re kellett azt elszámolni, ezt azonban nem tudhatjuk.

  Felmerül a kérdés: ha nem üzletrész értékesítéséből, és nem is magyarországi leányvállalattól jött a 4 milliárd Tiborcz cégéhez, akkor honnan? Tiborcznak külföldi cég fizet osztalékot?


  Forrás:alfahir.hu
  Tovább a cikkre »