Megvonták a képviselők mentelmi jogát

Megvonták a képviselők mentelmi jogát

Megvonta a képviselők mentelmi jogát a török parlament. Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint a bűnözőknek nincs helye a törvényhozásban. A kurdpárti ellenzék szerint ugyanakkor a lépés ellenük irányul, és az államfő így akar elegendő mandátumot szerezni hatalma alkotmányos bebetonozásához. A török belpolitikai helyzet miatt a német kormány aggodalmát fejezte ki.

Szülővárosa közelében, ujjongó tömeg előtt védte meg a parlament döntését a képviselők mentelmi jogának megvonásáról a török elnök. „Az én népem nem akar bűnösöket látni a parlamentben. Főleg nem olyanokat, akik szeparatista terroristákat támogatnak” – mondta Recep Tayyip Erdogan, aki a kurdpárti ellenzékre utalt, akik azt mondják, hogy a törvénymódosítás kifejezetten ellenük irányul. A mentelmi jog megszüntetésével a kormány lényegében eltávolíthatja az ellenzék tagjait, ami megnyithatja a lehetőséget az alkotmánymódosítás előtt – állítják. „Ez a szavazás tükrözi az elnöki palota által irányított államcsínyt, ami a választásokkal kezdődött. Ez a puccs a nép akarata ellen irányul” – fogalmazott Figen Yuksekdag, a kurdpárti népi demokrata párt alelnöke.

Az ellenzék szerint Erdogan elnöki rendszert akar bevezetni, hogy bebetonozza a hatalmát. A Törökországot több mint egy évtizede irányító államfőt az ellenzéki sajtó elhallgattatásával és koncepciós perek indításával is vádolják. A német kormány is aggódik a török demokrácia helyzete miatt. „A török belpolitika növekvő megosztottsága aggodalommal tölt el minket” – nyilatkozta Steffen Seibert német kormányszóvivő.

A török elnök keze Németországba is elér. Néhány hete Angela Merkel Erdogan nyomására indított eljárást egy német humorista ellen, aki a török elnököt sértegető gúnyverset olvasott be a köztévén.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »