Megvonta bizalmát "renitenseitől" az EMNP

Nem hagyta szó nélkül az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), hogy néhány illusztris tagja – beleegyezésével vagy anélkül – az RMDSZ színeiben indult az idei helyhatósági választáson – számol be a kronika.ro.

Az alakulat országos elnöksége június 28-án Kolozsváron tartott ülésén megvonta a politikai bizalmat Gergely Balázstól, Portik Vilmostól, Sorbán Attilától, valamint Toró Tamástól. A párt szerdai közleménye azt rója fel az RMDSZ jelöltlistájának második helyén kolozsvári tanácsosi mandátumot szerzett Gergelynek, hogy az EMNP jelöltjei ellen kampányolt. Mint ismert, a korábban a néppárt országos alelnöki tisztségét betöltő Gergely Balázs a történelmi magyar egyházak felkérésének eleget téve fogadta el a befutó helyet az RMDSZ jelöltlistáján.

Portik Vilmosban azért csalódott az EMNP, mert az elnökség szerint visszalépésével „cserbenhagyta” a marosvásárhelyi magyarokat és a néppárt jelöltlistáját. Az EMNP Maros megyei szervezetének alelnöke – aki a párt jelöltje volt a marosvásárhelyi magyarság közös polgármesterjelöltjét kijelölő tavaly októberi előválasztáson – idén áprilisban mondott le tisztségéről, közölve, hogy helyi képviselőjelöltként sem indul az önkormányzati választásokon. Indoklásként azt hozta fel, hogy csalódott, amiért a magyarság képtelen összefogni Marosvásárhelyen.

A nyilvánosság előtt tett, valótlannak tartott állításai miatt vonták meg a politikai bizalmat a Hargita megyei Sorbán Attilától. Mint ismert, a politikus az EMNP választmányi elnöki minőségében lemondásra szólította az alakulat vezetőségét, szerinte ugyanis a párt csúfos vereséget szenvedett a helyhatósági választáson. Erre később a párt úgy reagált, hogy Sorbán Attila nem is elnöke a testületnek, mandátuma ugyanis egy évvel ezelőtt megszűnt. A brassói Toró Tamásnak azt veti a szemére az EMNP, hogy „testületi jóváhagyás nélkül, titkos háttértárgyalásokon kérezkedett fel az RMDSZ listájára”. A politikus 2012-ben az RMDSZ és az EMNP közös jelöltlistáján jutott be a Cenk alatti város képviselő-testületébe, idén pedig a tulipános lista harmadik helyét töltötte be, ám nem szerzett mandátumot.

„Az elnökség tagjai egyöntetű szavazással megállapították, hogy a kampányban, az azt megelőző, illetve az azt követő időszakban az említett személyek megnyilvánulásai egyértelműen ártottak politikai közösségünk ügyének. Ezért az elnökség megvonja tőlük a politikai bizalmat, nem jeleníthetik meg és nem képviselhetik semmilyen kérdésben a Néppárt hivatalos álláspontját” – szerepel az EMNP szerdai közleményében. Az alapszabály rendelkezései értelmében a négy politikus tagsági viszonyáról és a néppárton belüli szerepükről az illetékes területi testületek fognak dönteni.

Egyébként az EMNP vezetősége úgy értékeli, hogy a négy évvel ezelőtt elért 230 tanácsosi mandátum megtartásán túl az öt, néppárti támogatással megszerzett polgármesteri mandátum „jó alapot szolgáltat a következő négy évben az önkormányzati építkezéshez.” Az alakulat közölte, az eddigi 105 önkormányzathoz képest a néppárt most 108 önkormányzatban van jelen, ami szerintük lehetőséget ad arra, hogy az elkövetkezendő négy évben megjelenítsék és képviselni tudják a helyi közösségek érdekeit.

Június 5-én a néppárt hat megyei tanácsosi mandátumot szerzett az eddigi héthez képest, az eddigi 214 helyett pedig 207 tanácsosa lett a települési önkormányzatokban. Emellett 33 települési tanácsos az EMNP-MPP koalíciós listákon szerzett mandátumot (2012-ben 14-en voltak). Miközben 2012-ben a néppárt önállóan nyert el két polgármesteri posztot, ez idén nem sikerült, két polgármesterjelölt az MPP-EMNP koalíció jelöltjeként szerzett mandátumot.

Az őszi parlamenti választások tekintetében az EMNP úgy véli: mivel a helyhatósági megmérettetésen a magyar szavazóbázis tovább fogyott, az erdélyi magyar képviselet csakis úgy lehet teljes értékű, ha a néppárt által támogatott és annak értékrendjét, céljait megjelenítő jelöltek is megméretkeznek. „Az erdélyi magyar közösség politikai képviselete akkor lehet igazán reprezentatív és erős, ha elsősorban nem a pártérdek, hanem a közösségi érdek érvényesítése a cél a parlamenti választások során” – közölte az EMNP elnöksége, párbeszédet szorgalmazva a választásokon indulni kívánó erdélyi magyar pártok között – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »