Megvolt az első kapcsolatfelvétel Putyin és Zelenszkij között, de nem vitatták meg, hogy kié a Krím

A délkelet-ukrajnai rendezésről egyeztetett telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Dmitrij Peszkov elmondta, hogy a beszélgetés az ukrán fel kezdeményezésére jött létre. A felek megvitatták a délkelet-ukrajnai rendezésre és a fogolycserére irányuló kérdéseket – tudatta a szóvivő. Megállapodás született a közös munka folytatásáról szakértői szinten – tette hozzá. A felek megvitatták a kapcsolatok folytatásának lehetőségét az úgynevezett normandiai – Németországot, Franciaországot, Oroszországot és Ukrajnát magában foglaló – formátumban – közölte Peszkov.

Az ukrajnai elnök hivatala is megerősítette, hogy csütörtökön telefonon tárgyalt Volodimir Zelenszkij Vlagyimir Putyin orosz államfővel.

Hírdetés

A TASZSZ orosz hírügynökség megjegyezte, ez a telefonbeszélgetés volt az első kapcsolatfelvétel Putyin és Zelenszkij között, eddig sem telefonon, sem személyesen nem tárgyaltak, és levelet sem váltottak egymással.

A nap folyamán korábban az orosz államfő kijelentette, hogy Moszkva bármilyen formátumban kész tárgyalni Ukrajnával, de ehhez szükséges a találkozó előkészítése, valamint a kijevi kormány megalakulása. „Mi sohasem zárkóztunk el a javasolt formátumok egyikétől sem, így a normandiai formátum kiterjesztésétől sem” – jelentette ki Putyin.

Zelenszkij július 8-án Facebook-oldalán azzal a javaslattal fordult az orosz elnökhöz, hogy találkozzanak Minszkben az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország közvetítésével. Mint fogalmazott: „meg kell vitatni, hogy kié a Krím, és ki nincs ott a Donyec-medencében”.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »