Megvolt a hatmilliomodik holokauszt megemlékezés is

A holokauszt nemcsak a magyar zsidóság, de az egész magyar társadalom történelmének egyik legnagyobb tragédiája – jelentette ki Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Auschwitzban.

Magyar Menedék - Badiny

Latorcai a 150 fős magyar küldöttség élén vesz részt a délkelet-lengyelországi Oswiecimben a 25. alkalommal megtartott Élet Menetén, amelyet a megszálló náci Németország által működtetett egykori auschwitzi láger területén rendeznek a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából.

Csütörtök délelőtt a mindenekelőtt érettségiző diákokból és egyetemistákból, a MAZSÖK és a MAZSIHISZ elnökeiből álló magyar küldöttség a 18-as auchwitzi magyar barakknál külön is megemlékezett a haláltábor magyarországi áldozatairól.

Ébren kell tartani a “nemcsak a magyar zsidóság, de az egész magyar társadalom történelmének egyik legnagyobb tragédiáját jelentő” holokauszt emlékét, hogy “a jövő nemzedékei a múlt ismeretében ne követhessék el ugyanazokat a szörnyűségeket, amelyek egyszer már megtörténtek” – mondta Latorcai Csaba. “Az emlékezet ápolásával, a vészkorszak hiteles, kiegyensúlyozott bemutatásával közelebb juthatunk a célhoz: jóvátenni azt, ami megtörtént” – folytatta a helyettes államtitkár. Mint kifejtette, az emlékezetápolás része a magyarországi és a Kárpát-medencei zsinagógák jelenleg zajló felújítása, az elhagyott zsidó temetők rendbehozatala is.

A magyar küldöttség délután több mint 50 más külföldi delegációval együtt részt vesz az Élet Menete központi megemlékezésén. Ennek során mintegy nyolcezer jelenlévő háromkilométeres utat tesz meg a második világháborús halálmenetek egyik, az Auschwitz I. lágert és az auschwitz-birkenau-i megsemmisítő tábort összekötő útvonalán.

Hunhír.info – MTI


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »