Megvolt a fuvarozók utolsó figyelmeztetése

Megvolt a fuvarozók utolsó figyelmeztetése

A határ lezárásától sem riadnak vissza a fuvarozók, amennyiben a kormány nem rendezi sürgősségi rendelettel a kötelező gépjármű-biztosítási kötvények (RCA) díjszabását – jelentette be hétfőn Adrian Pop, az Europa 2002 fuvarozói egyesület elnöke, miután újabb tiltakozó megmozdulásokat tartottak országszerte.

1protest-RCA-Bistrita_b

A hivatalos bejelentések szerint többek között Bukarest, Temesvár, Nagyvárad, Nagybánya és Szatmárnémeti körgyűrűjén akadályozták a forgalmat a közúti szállítók képviselői.

„RCA-tüntetés” – ezt a feliratot ragasztották ki a járművek ablakára, tülköltek, és 10–20 kilométer/órás sebességgel közlekedtek. Valamennyi körgyűrűn több kilométeres sor alakult ki. „Olyan sebességgel közlekedünk, amilyennel vezetőink gondolkodnak, 10–20 kilométer/óra, semmivel sem több. Nyolc hónapja tárgyalunk a kormánnyal, de meg se mozdultak. Ez az utolsó figyelmeztetés szeptember 15. előtt. Ha a kormányban nem tudatosul, hogy tönkretesz egy ágazatot, ami a bruttó hazai termék (GDP) 5,5 százalékát adja, akkor szeptember 15-én meglátja, mi történhet: olyan megmozdulás lesz, amilyen még nem volt Romániában, leállhat a forgalom az utakon, lezáródhat a határ” – nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek Adrian Pop.

Mint korábban beszámoltunk, öt munkáltatói szövetség kéri a kormányt, hogy adjanak ki egy sürgősségi rendeletet, amivel befagyasztanák a kötelező biztosítások árát a Pénzügyi Felügyelet (ASF) által 2016 júniusában kiszámolt átlagon, erről az ASF vezetői is azt mondták, hogy pénzügyi stabilitást biztosít az RCA-piacon. A fuvarozók azt mondják, a törvény lehetővé teszi, hogy a kormány közbelépjen, és azt kérik, hogy a kötelező biztosítás díjszabása 1117 és 4366 lej között alakuljon. Elmondásuk szerint egy év leforgása alatt 300 százalékkal is nőttek az árak, egy kamion után éves szinten több mint 20 000 lejt kell fizetniük.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »