Megvezették a választási bizottságot?

Másként döntöttek volna a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjai a “kopaszos” botrány megítéléséről, ha megnézhetik az iroda külső kamerák által készített felvételeit, amiről állítólag az iroda és a bizottság vezetője beszélte le őket – írja a hvg.hu.

„Abba az irányba ment az egész, hogy ne mozizzon a testület feleslegesen, meg nem nyomozó hatóság” – mondta a hvg.hu-nak az egyik bizottsághoz közeli forrás azzal kapcsolatban, hogy miképpen próbálták meg a testületet abba az irányba befolyásolni, hogy felesleges megtekinteniük a választási iroda előtti történéseket rögzítő felvételeket. „Patyi elnökként többek közt olyanokat mondott a tagoknak, hogy ők ’nem közterület-felügyelők’, minek foglalkoznának azzal, hogy mi történt a választási iroda kapuján kívül. Az is elhangzott többféle fordulattal, … – méghozzá Pálffy Ilonával együtt -, hogy a benti események számítanak, azt vizsgálják, mi zajlott az NVI épületében, főként az érkeztető időpecsétnél” – mondta egy bizottsághoz közeli másik forrás a portálnak, utalva Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökének, és Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökének szerepére utalva.

A hvg.hu írása szerint, névtelenséget kérő forrásaik egymástól függetlenül ugyanazt állították: a bizottság több tagja úgy érzi, szándékosan befolyásolták őket, hogy ne tartsák fontosnak a felvételeket, ezért szavazták le a megtekintését a bizottsági ülésen. A portál úgy tudja, hogy ez feszültséget is generált a bizottság tagjai közt, és többen egyértelművé tették a testület tagjai közti kommunikációban: ha nem „vezetik meg” őket, és a február 29-i ülésen látják a felvételeket, akkor más döntést hoztak volna – vagyis az egész ügy teljesen más irányt vesz, és talán nem is kötött volna ki a Kúrián, ahol úgy ítélték meg, hogy valóban akadályozták Nyakó Istvánt abban, hogy leadhassa népszavazási kezdeményezését a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »