Megvétózták a szíriai légtérzárat

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának szombati ülésén megvétózta a szíriai válsággal kapcsolatos, Franciaország által benyújtott javaslatot, amely repüléstilalmi övezet létrehozását javasolta Szíria felett. Oroszország külügyminisztériuma szerint amiatt vétózták meg a javaslatot, mert ígéretet tettek arra, hogy megakadályoznak minden olyan rendezési tervet, ami durván beavatkozik Szíria belügyeibe

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét

A franciák által benyújtott javaslat a KM szerint egy kiegyensúlyozatlan, politikailag motivált, egyoldalú intézkedés lett volna, ami katonai előnyhöz juttatja az állam ellen fegyveres harcot folytató terrorista csoportokat.

A javaslat repüléstilalmi övezetet hozott volna létre Aleppo felett. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az amerikai légierő Szíria felett lelőhette volna a szíriai légierő gépeit, az ENSZ BT felhatalmazására hivatkozva.

Az orosz külügyminisztérium hangsúlyozta; ez a javaslat egy leplezetlen próbálkozás volt arra, hogy a nyugati koalíció katonai előnyhöz juttassa a terroristákat, akik a javaslat elfogadása esetén nem kellene tartsanak a szíriai légierő bombázásaitól.

hídfő.ru


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »