Megvédték a szenátorok Corlățeant a DNA haragja elől

Megvédték a szenátorok Corlățeant a DNA haragja elől

Elutasította kedden a bukaresti szenátus a Titus Corlățean volt külügyminiszter ellen a 2014-es államfőválasztás idején a külföldi szavazással összefüggésben kezdeményezett bűnvádi eljárást. A döntés nyomán a szociáldemokrata politikus nem adható ki az igazságszolgáltatásnak.

titus corlatean foto titus corlatean_ro_b

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) májusban tett javaslatot a szenátori mandátummal rendelkező szociáldemokrata politikus mentelmi jogának megvonására hivatali visszaélés és a választójog gyakorlásának akadályozása gyanújával. A vádhatóság szerint az egykori külügyminiszter a 2014-es elnökválasztáson a külföldi szavazás rossz megszervezésével szándékosan akadályozta a hagyományosan jobbra húzó román diaszpóra voksolását, hogy ezzel saját pártja államfőjelöltje, Victor Ponta akkori kormányfő megválasztásának esélyeit növelje a jobboldal jelöltjével, Klaus Johannisszal szemben.

A DNA szerint Corlățean önkényesen döntött a külföldi választókörök kialakításáról, és figyelmen kívül hagyta azoknak a külképviseleteknek a jelzéseit, amelyek új szavazóhelyiségek megszervezését javasolták a román vendégmunkások által sűrűn lakott térségekben. Az ügyészség úgy véli, hivatali hatalmával visszaélve a volt tárcavezető jogosulatlan politikai haszonhoz juttatta a szociáldemokrata államfőjelöltet.

A kedden délután tartott titkos szavazást megelőzően – amelyen a szenátorok közül 26-an támogatták, 92-en pedig ellenezték társuk kiadását az igazságszolgáltatásnak – a szociáldemokrata (PSD) törvényhozók heves támadást intéztek az ügyészség ellen. Șerban Nicolae szenátor a felsőházzal szembeni sértésként értékelte a bűnvádi eljárásra vonatkozó kérést, az ügyben eljáró ügyészt pedig inkompetensnek nevezte. Haralambie Vochițoiu, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) törvényhozója a román diplomácia „ritka termékének” nevezte Corlățeant, akit szerinte semmilyen felelősség nem terheli abban, hogy bizonyos román állampolgárokat akadályoztak szavazati joguk gyakorlásában.

Mintegy félórás „védőbeszédében” a volt külügyminiszter határozottan visszautasította az ellene felhozott vádakat, leszögezve, hogy nem hágta át a törvényi előírásokat. Corlățean sajnálatának adott hangot annak kapcsán, hogy „számos jóérzésű” román állampolgár kellemetlen helyzetbe került a 2014-es államfőválasztás idején külföldön, a diplomáciai kirendeltségeknél berendezett szavazóhelyiségeknél.

Miután a DNA csak akkor folytathat büntetőeljárást a parlamenti mentelmi joggal rendelkező volt miniszter ellen, ha az igazságszolgáltatásnak való kiadásához a szenátus is hozzájárul, a felsőház döntése azt jelenti, hogy Titus Corlățean megmenekül a kivizsgálástól. A PSD-s politikus 2012 nyara és 2014 novembere között vezette a román diplomáciát, a 2014-es elnökválasztás első fordulója után, a külföldi választóköröknél történt fennakadások nyomán lemondott tisztségéről.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »