Megvannak az aláírások a földügyi népszavazáshoz

Összegyűlt a szükséges kétszázezer aláírás az MSZP állami földek eladásának tilalmáról szóló népszavazási kezdeményezéséhez – közölte az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője pénteken Budapesten.

Tóbiás József a Földművelésügyi Minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, a határidőig, június 28-áig folytatják az aláírásgyűjtést, mert nem bíznak a hatalomban és abban, hogy a Nemzeti Választási Iroda objektív lesz az aláírások ellenőrzésekor.

Az ellenzéki párt elnöke szerint Áder János köztársasági elnök támogatja az MSZP „lopásgátló” népszavazási kezdeményezését, mivel visszaküldte az Országgyűlésnek a kárpótlási törvényt.

Sallai R. Benedek, az aláírások gyűjtésében segítő LMP országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy a Fidesz kvótareferenduma a Fideszről és politikájáról, az MSZP által kezdeményezett népszavazás a magyar emberekről és a magyar vidék sorsáról szól.

Elmondta, az állam tulajdonában mintegy 1,7 millió hektár föld van, ebből jó néhány terület van most is veszélyben. Hozzátette: a termőföldek privatizációja során 230-240 ezer hektárt akarnak eladni; 200 ezer hektárt már értékesítettek, és reméli, hogy ennek jogszerűségét egy tisztességes kormány 2018 után felülvizsgálja.

Szerinte továbbra is veszélyben vannak a nemzeti parki földterületek, mert ha a nemzeti parkok kiadják a kezelésükből, akkor értékesíthetővé válnak. Aggodalmát fogalmazta meg az erdővagyonnal kapcsolatban is.

„Dugig vagyunk kockázatokkal – mondta. – A földvagyon jelentős része még megvan, és ennek védelme valamennyiünk feladata, így a népszavazásnak minden létjogosultsága megvan.” Utalt arra, hogy sajtóhírek szerint Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter génmódosított vetőmagot kért tanulmányozásra az Egyesült Államokban tett útján, Sallai R. Benedek azt mondta, ez alkalmas a kormány hitelességének megkérdőjelezésére.

Szerinte kettős játékot játszik a kormány, mást képvisel itthon és mást külföldön, megtéveszti a társadalmat. Elmondta, az állam tulajdonában mintegy 1,7 millió hektár föld van, ebből jónéhány terület van most is veszélyben. Hozzátette: a termőföldek privatizációja során 230-240 ezer hektárt akarnak eladni; 200 ezer hektárt már értékesítettek, és reméli, hogy ennek jogszerűségét egy tisztességes kormány 2018 után felülvizsgálja. Szerinte továbbra is veszélyben vannak a nemzeti parki földterületek, mert ha a nemzeti parkok kiadják a kezelésükből, akkor értékesíthetővé válnak. Aggodalmát fogalmazta meg az erdővagyonnal kapcsolatban is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »