Megvan Clinton alelnökjelöltje is

Megvan Clinton alelnökjelöltje is

Közfelkiáltással alelnökjelöltté választotta szerdán a Demokrata Párt jelöltállító konvenciója Philadelphiában Tim Kaine virginiai szenátort.

A kedden elnökjelöltté választott Hillary Clinton a múlt pénteken jelentette be, hogy Kaine-nel együtt szeretne indulni a novemberi elnökválasztáson

Az 58 éves Tim Kaine-t mostanáig az amerikai közvélemény is viszonylag kevéssé ismerte, de jelentős politikai tapasztalattal rendelkezik. 1998 és 2001 között Richmond polgármestere volt, 2006-tól 2010–ig Virginia kormányzója, 2009-től 2011-ig a Demokrata párt elnöke volt, és 2013 óta szenátor.

Tim Kaine szerda este szólalt fel a konvención, s azt mondta: „alázattal” elfogadja a jelöltséget. Kaine tudatta: az előbbre jutásért dolgozó családokért, a méltósággal teli öregkorban bízó idősekért, és azokért szeretne dolgozni, akik azt szeretnék, hogy Amerika szerethető közösség legyen.

Bloomberg: Trump olyan, mint egy zsebtolvaj

Michael Bloomberg milliárdos üzletember, New York város háromszor megválasztott volt republikánus polgármestere a demokraták konvencióján szólalt fel. Igaz, beszédében elöljáróban leszögezte, hogy volt már republikánus is, és demokrata párti is, de ezúttal függetlenként beszél, mert rájött, hogy egyetlen párt politikusainak „sincs a zsebében a bölcsek köve”.

A milliárdos Bloomberg erőteljesen támadta a szintén milliárdos Trumpot, a republikánusok elnökjelöltjének a gazdasági életben eddig elért eredményeit, és kétségbe vonta, hogy van-e alapja Trump azon ígéretének, miszerint az üzleti életben szerzett tapasztalatait jól kamatoztathatja majd a Fehér Házban.

Bloomberg – aki a tavasszal még habozott, hogy maga is rész vegyen-e független elnökjelöltként a választási küzdelemben – csak rombolásra képes gazdasági vezetőnek minősítette Trumpot, és zsebtolvajnak nevezte őt. „Karrierje során Trump jól dokumentálhatóan csődök sorát, peres eljárások ezreit, dühös részvényeseket, magukat becsapottnak érző alvállalkozókat és kifosztott, illúziójukat vesztett fogyasztókat hagyott maga után” – fogalmazott Bloomberg. Hozzátette:

„Trump azt mondja, úgy akarja irányítani a nemzetet, ahogyan az üzleteit. Isten segítsen meg minket”.

A milliárdos üzletember hosszasan fejtegette, hogy sok republikánus a bevándorlókat, sok demokrata párti pedig a magánszektort okolja alaptalanul az ország gondjaiért. „Időnként nem értek egyet Hillaryvel, de bármilyen nézetkülönbségek legyenek is közöttünk, azért jöttem ide, hogy kimondjam: félre kell tennünk nézetkülönbségeinket az ország érdekében, és fel kell sorakoznunk azon elnökjelölt mögött, aki képes vereséget mérni egy veszélyes demagógra” – hangsúlyozta Michael Bloomberg. Hozzátette: való igaz, hogy az üzleti élet szereplői pragmatizmust vihetnek a politika világába, de ez Trumpra nem vonatkozik, mert szerinte a republikánus elnökjelölt nem megoldja a problémákat, hanem ő maga gerjeszti őket.

Bloomberg kitért Trump globalizáció-ellenesnek látszó retorikájára, a szabadkereskedelemről és a bevándorlásról vallott nézeteire is. „Trump azt mondja hogy megbünteti azokat a a vállalkozókat, akik Mexikóba vagy Kínába viszik a termelést, ugyanakkor az általa forgalmazott ruhákat a tengerentúlon, éhbérért dolgozókkal készítteti” – mondta Bloomberg, és elmondta azt is, hogy miközben Trump arról szónokol, hogy az amerikaiaknak kell ismét munkát adni, ő a vízumrendszert kihasználva külföldi idénymunkásokat foglalkoztat, éhbérért.

„Az igazat megvallva, Donald Trump képmutatással van a legjobban megáldva”

– húzta alá Michael Bloomberg.

Biden is Trumpot ostorozta

Oktalan szenzációhajhásznak és az amerikai nemzetbiztonságra veszélyesnek nevezte Donald Trumpot, a republikánus elnökjelöltet Joe Biden amerikai alelnök a demokraták philadelphiai konvencióján szerda este elmondott beszédében. Szerinte a republikánus elnökjelölt tönkretenné az amerikai középosztályt, és veszélybe sodorná az Egyesült Államok nemzetbiztonságát is.

„Ennek a nemzetnek a történetében soha, senki nem volt még, aki ilyen kevés tudással rendelkezett volna vagy ilyen kevéssé lett volna felkészült nemzetbiztonsági kérdésekben” – fogalmazott az alelnök, akinek szavait többször is kitörő ovációval fogadták a csarnokban. Hangsúlyozta: „Nem választhatunk meg olyan embert, aki kihasználja félelmeinket az Iszlám Államtól vagy más terroristáktól, akinek semmiféle elképzelése sincs arról, hogyan óvja meg a biztonságunkat, aki magáévá teszi ellenségeink taktikáját, kínzást alkalmazna és vallási türelmetlenséget hirdet”. Fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy „mi nem ilyenek vagyunk, ez a mi értékrendünk elárulása”.

Biden megfogalmazásában Trump cinizmusának nincsenek határai, fogalma sincs arról, hogy milyen a középosztály és milyen gondokkal küszködik, és nem más, mint egy nagy halandzsagép. „Ebben a választási versenyben csakis egyetlen ember van, akire mindig számíthatnak, és ez Hillary Clinton” – jelentette ki Biden, és a demokraták elnökjelöltjét okosnak, keménynek és szenvedélyesnek nevezte.

A politikust egyébként a felesége, Jill Biden „vezette fel”, és a beszéd előtt bemutattak egy párperces videót is a 73 éves politikus több évtizedes karrierjéről. A beszéd után a first lady, Michelle Obama, Twitter-üzenetben gratulált Bidennek, és azt írta: „Joe, köszönet neked és Jillnek mindazért, amit az országért tettetek”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »