Megvan a németek megoldása a terrorizmusra – szigorítani fogják a fegyvertörvényt

Megvan a németek megoldása a terrorizmusra – szigorítani fogják a fegyvertörvényt

MTI nyomán

Thomas de Maiziere német belügyminiszter azt tervezi, hogy a müncheni tragédia után felülvizsgálja a fegyverhez jutás és fegyvertartás törvényeit, és javít rajtuk szükség esetén – adta hírül a Bild am Sonntag című német lap.

Először is jegyezzük meg: fogadjuk el, hogy valóban ezt mondta. A német médiumok közléseinek valóságtartalmát érdemes minden a menekültválsághoz kapcsolható cikknél erős fenntartásokkal kezelni.

A német belügyminiszter szerint tehát az lehet a megoldás, ha a fegyvertörvényt szigorítják. Ez persze egy remek ötlet, csakhogy a problémát biztosan nem oldja meg. A terroristák eszköztára ugyanis elég széles. Elég csak a legutóbbi franciaországi nizzai támadásra gondolni, ahol kamionnal hajtottak az ünneplő tömegbe. De meg lehet említeni a múlt héten egy német vonaton baltával vérengzést rendező afgán iszlamista esetét is. Ilyen alapon a kamionok közlekedését és a balták árusítását is betilthatnák.

A belügyminiszter a vasárnapi újságnak nyilatkozva megjegyezte, hogy a német fegyvertörvények már eddig is nagyon szigorúak voltak, és megfelelőnek tartja őket, éppen ezért rendkívül fontos kideríteni, hogy miként jutott mégis a 18 éves müncheni lövöldöző a pisztolyhoz, amellyel szombaton este kilenc embert halálra sebzett, 27-et megsebesített, majd magával is végzett.

Miután kiderült, hogyan tett szert a fegyverre

nagyon alaposan ki kell értékelnünk, hogy szükségesek-e további törvényi változtatások a fegyvereket illetően

– mondta a német belügyminiszter, hozzátéve, hogy egész Európa mérlegel új fegyverszabályozási irányelveket.

Sigmar Gabriel német alkancellár szintén nyilatkozott a hét végén a sajtónak a fegyvertartásról.

Továbbra is meg kell tennünk minden tőlünk telhetőt, hogy korlátozzuk és szigorúan ellenőrizzük a hozzájutást halálos fegyverekhez

– mondta a több újságot tömörítő Funke médiacsoportnak megjegyezve, hogy miként juthatott a lövöldöző fegyverhez, miközben súlyos pszichológiai problémák jelei mutatkoztak rajta.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »