Megvan a kapcsolat a most lekapcsolt terroristák és a párizsi merénylők között

Kapcsolatot találtak a nyomozóhatóságok a 2015 novemberében Párizsban elkövetett merényletsorozat és a Németországban terrorgyanú miatt kedden őrizetbe vett szíriai állampolgárok ügye között – jelentette be a német szövetségi belügyminiszter kedden Berlinben. (A kép illusztráció!)

Magyar Menedék - Ősmagyar

Thomas de Maiziere rendkívüli tájékoztatóján elmondta, hogy minden bizonnyal ugyanaz az embercsempész-hálózat juttatta Európába a Schleswig-Holstein tartományban őrizetbe vett három szíriai állampolgárt, amely közreműködött a tavaly novemberi párizsi terrortámadások végrehajtásában.

Az is közös pont, hogy ugyanabban a műhelyben készülhettek a kedden elfogott férfiak útlevelei, mint a párizsi terrorista egység azon tagjainak papírjai, akik a menedékkérők között elvegyülve tértek vissza Szíriából Európába.

A Németországban őrizetbe vett csoport az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet “alvósejtje” lehetett, tagjai készenlétben álltak, de nem volt konkrét megbízásuk terrorcselekmény elkövetésére. Az IÁ valószínűleg őket is szándékosan a menedékkérők közé beszivárogtatva juttatta el Európába – mondta a miniszter.

A három szíriai férfi ellen hónapok óta nyomoztak, és hosszabb ideje megfigyelés alatt tartották őket. Egy pillanatra sem fenyegették a közbiztonságot, és azért nem vették őrizetbe őket eddig, mert mostanra gyűlt össze elég bizonyíték az előzetes letartóztatásba helyezéshez szükséges gyanú megalapozásához – mondta Thomas de Maiziere.

A súlyos, állam elleni ügyekben illetékes szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint egy 17 éves, egy 18 éves és egy 26 éves férfit fogtak el. A csoport vezetője a 17 éves fiatalember, aki legkésőbb tavaly szeptemberben csatlakozott az IÁ-hoz, és a szervezet egyik központjaként számon tartott szíriai Rakkában kiképzést kapott lőfegyver, illetve robbanószer használatából. Tavaly októberben kötelezettséget vállalt a terrorszervezet által ellenőrzött területen kívül végrehajtandó műveletek irányításáért felelős egyik IÁ-vezető előtt arra, hogy két társával együtt Európába utazik és követi a terrorszervezet utasításait.

A három gyanúsított az Iszlám Államtól kapott útlevéllel, több ezer dollár készpénzzel és olyan mobiltelefonokkal indult el, amelyre külön a terrorszervezettel való kapcsolattartás céljából telepítettek egy programot. A gyanúsítottak tavaly novemberben, Törökországon és Görögországon keresztül jutottak el Németországba – áll az ügyészségi közleményben.

A Die Welt című lap szerint a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) a belső elhárításért felelős szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) feltételezett dzsihadista kapcsolatokra vonatkozó információja alapján kezdett nyomozást a három szíriai menedékkérő ellen. Az ügy feltárására külön egységet is létrehoztak Galaxy nyomozócsoport néven, amely lehallgatta telefonjaikat és megfigyelte őket.

A szövetségi legfőbb ügyészség az ügy súlyosságára hivatkozva áprilisban magához vonta az eljárás irányítását, és utasítására kedden kora hajnalban több mint 200 rendőr mozgósításával őrizetve vették a gyanúsítottakat.

A Die Welt szerint a szövetségi rendőrség terrorelhárító alakulatának (GSG9) egy különítménye és a BKA munkatársai három schleswig-holsteini település – Rheinsfeld, Großhansdorf und Ahrensburg – menedékkérőket befogadó szállásán tartottak razziát, és több lakást is átkutattak. Lefoglaltak mobiltelefonokat, adathordozókat és dokumentumokat. A lap biztonsági forrásai szerint egyelőre nem biztos, hogy beigazolódik a menedékkérők elleni terrorgyanú.

A BKA kedden frissített kimutatása szerint eddig 415 esetben jutott el a hatósághoz értesülés, információ arról, hogy terrorgyanús emberek lehetnek a menedékkérők között. Az értesülések többsége nem bizonyult megalapozottnak, nyomozást 63 esetben indítottak.

Tavaly november 13-án Párizsban egyszerre hét helyszínen hajtottak végre támadást az IÁ terroristái, 130 embert megöltek.

Hunhír.info – MTI


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »