Megváltoztatta a légiósszabályt a Román Kézilabda-szövetség

Megváltoztatta a légiósszabályt a Román Kézilabda-szövetség

A Román Kézilabda-szövetség vezetősége eltörölte az Európai Unión kívüli országokból érkező játékosok számának korlátozását. Az új légiósszabály értelmében nyolc külföldi játékost lehet majd feltüntetni a bírói lapon, ugyanakkor a hazai mérkőzések alkalmával legalább két hazai kézilabdázót kötelezően a pályán kell tartani.
A Román Kézilabda-szövetség vezetősége eltörölte azt a sokat vitatott légiósszabályt, amelynek értelmében háromra csökkentették volna az Európai Unión kívüli országokból érkező játékosok számát a férfi élvonalban. Ez, mint beszámoltunk róla, a címvédő és a Bajnokok Ligájában sikeres idényt eltöltő Dinamót károsította volna meg leginkább, hiszen keretében nyolc, Unión kívüli országból érkezett kézilabdázót is foglalkoztat.

Mind válogatott játékosok, és kulcsembernek számítanak a fővárosiaknál, akik a nemzetközi esélyeik megtépázása mellett arra is panaszkodtak, hogy a női mezőnyben eltérő légiósszabályt terveztek.

Hírdetés

A fővárosiak most fellégezhetnek, hiszen keretük nem esik szét a következő idényre, miután a héten tartott szavazás értelmében,a továbbiakban sem korlátozzák az Unión kívüli országból érkező játékosok számát a Bölények Ligájában.

Az új szabály alapján legtöbb nyolc külföldi szerepelhet majd a csapatokban, de a hazai összecsapások alkalmával két hazai játékost kötelező lesz a pályán tartani.

A légiósoknak – együttesenként kettőt kivéve – válogatott játékosoknak kell lenniük, az utánpótlás-fejlesztés érdekében pedig az élvonalbeli klubok beleegyeztek abba, hogy fiókcsapatot hoznak létre a 2021–2022-es idénytől, amelyekben legalább nyolc román állampolgárságú, 23 év alatti kézilabdázót foglalkoztatnak majd.

Az idei szezont, mint ismeretes, végül befagyasztották, és a félbeszakadt bajnokságok összetettjei alapján nevezhetnek majd a csapatok a következő idényre. A férfimezőnyben a Dinamo nagy előnnyel vezetett, ugyanakkor a női pontvadászatban a Râmnicu Vâlcea úgy állt 43 ponttal az első helyen, hogy eggyel több összecsapást játszott le, mint a mögötte szintén 43 ponttal – de gyengébb gólaránnyal – második Bukaresti CSM. A fővárosiak emiatt csak szabadkártyával indulhatnak a Bajnokok Ligája következő idényében, így közleményben jelezték, hogy jogi lépéseket fontolgatnak, amiért a szövetség döntése megkárosította őket.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »