Megváltozik a vidéki ingatlanpiac a kormány új tervétől

Megváltozik a vidéki ingatlanpiac a kormány új tervétől

Élénkülhet a kistelepülések ingatlanpiaca azáltal, hogy a kormány megemeli a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) összegét az ötezer fő alatti településen építkező, vagy használt ingatlant vásárló családoknál.

Az OTP Ingatlanpont közleménye szerint az ötezer lakos alatti települések teszik ki a magyarországi települések 90 százalékát.

A közlemény szerint a községek döntő többsége ingatlanpiaci szempontból egyelőre fehér folt. Jelenleg nagyjából 200 olyan település van az országban, ahol az elmúlt évben egyáltalán nem adtak-vettek házat, ingatlant, és további 4-500 faluban legfeljebb 1-2 tranzakciót regisztráltak – emelték ki.

Becslések szerint országszerte 560 ezer lakás, ház áll üresen: az ezer főnél kisebb teleüléseken az ingatlanok 23 százaléka lakatlan.

Hírdetés

A nagyvárosokban például átlagosan 15, a kisebb városokban 8 százalékos árnövekedés történt tavaly, a községi jogállású településeken összességében csupán 1 százalékos volt a drágulás 2017-ben.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője elmondta:

Használt lakás esetén az egygyermekes család 600 ezer forintra, a kétgyermekes család 1,43 millió forintra, a háromgyermekes család 2,2 millió forintra, míg a négygyermekes család már 2,75 millió forint csok-ra számíthat

– áll a közleményben.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »