Megvalósult a hodosi álom

Megvalósult a hodosi álom

Pénteken átadták a Kmet Mihályról elnevezett, újonnan felépített szlovák és magyar tannyelvű, összevont osztályokkal működő alapiskolát Hodosban.

Ami ez év februárjában, az alapkő letételénél még csak terv volt, szeptember 7-re valósággá vált. Az előkészítő és utómunkálatok néhány hónapig tartottak, az épületet 16 nap alatt építette fel a kivitelező. 
Az eddig a református egyház épületeiben, albérletben működő iskola végre saját épületet kapott. A község hitelt vett fel a beruházásra, 15 éves futamidővel. A havi törlesztés körülbelül annyi, mint az eddigi havi bérleti díj volt. Az épület olyan technológiával épült, amely szükség esetén, emeletráhúzással bővíthető. A négy osztály mellett van egy informatikai szaktanterem, étkezde, tanári szoba, szociális helyiségek. 
 

Hírdetés

„Amikor nyolc évvel ezelőtt megválasztottak polgármesternek, számos tervem volt, amelyeket szerettem volna megvalósítani – kezdte ünnepi beszédét Balódi László polgármester. – Sokat közülük sikerült megvalósítani, de a legnagyobb az iskola volt, ezért nagy öröm számomra, különösen a mai helyzetben, amikor több kisiskolát kellett bezárni diákhiány miatt, hogy mi újat építhettünk, mert szükség van rá, és a diákok létszáma folyamatosan nő. Megelégedéssel tölt el az is, hogy ezt a falu önerőből tette, nem kértünk támogatást senkitől. Egyszerű, kicsi, de takaros és a miénk” – folytatta a polgármester. 

Domsitz Erika, a szlovák iskola igazgatója beszédében kiemelte a szlovák és a magyar iskola közti példaértékű együttműködést, amely már a kezdettől kölcsönös toleranciára nevel. „Arra tanítjuk a gyerekeket, hogy elfogadjuk, segítsük és tiszteljük egymást” – mondta Suska Szilvia, a magyar iskola igazgatója.

A négy osztályban 40 gyerek kezdte meg a tanévet, 23 a magyar és 17 a szlovák tagozaton. (sk)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »