Megválasztották bajor miniszterelnöknek Markus Södert

Megválasztották bajor miniszterelnöknek Markus Södert

Megválasztotta a bajor tartományi gyűlés (Landtag) kedden tartományi miniszterelnöknek Markus Södert, a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát.

Hangsúlyozta, hogy a választópolgárokkal is együtt kell működni, és nem “felülről diktálni nekik, hogy mit csináljanak és hogyan viselkedjenek”.

A CSU az október közepén tartott Landtag-választáson az első helyen végzett, a szavazatok 37,2 százalékát szerezte meg, de támogatottsága 10,4 százalékponttal gyengült az előző, 2013-as választáson szerzett 47,6 százalékhoz  képest, és a leggyengébb eredményt érte el az 1950-es 27,4 százalék óta. A párt így elveszítette abszolút többségét a müncheni tartományi gyűlésben, és koalícióra kényszerült.

Hírdetés

Az új kormány miniszterei november 12-én teszik le esküjüket a Landtagban. A kormány pontos összetétele még nem ismert, de az tudható, hogy a hétfőn aláírt koalíciós szerződés alapján az FW három minisztériumot kap – a gazdasági, energiaügyi és területfejlesztési, a környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi, valamint a kulturális tárcát -, és megalakítanak egy új minisztériumot, amely a digitalizációval kapcsolatos feladatokkal foglalkozik majd. Markus Söder ez után ismerteti majd kormányának programját.

Markus Söder idén március óta miniszterelnök Bajorországban, Horst Seehofert váltotta, aki belügyminiszter lett az akkor megalakult szövetségi kormányban, de CSU-elnöki tisztségét megtartotta. A Bajorországot rendszerint egyedül kormányzó CSU-ban kudarcként értékelt választási győzelem óta egyre többen bírálják a pártelnököt. A nyomás tovább erősödött, miután a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője, Angela Merkel kancellár bejelentette, hogy nem pályázza meg többé a pártelnöki tisztséget.

Horst Seehofer közölte, hogy az új tartományi kormány november 12-i hivatalba lépése után nyilatkozik arról, hogy miként kívánja folytatni pályafutását.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »