Megválasztották az AB új tagjait és elnökét

A parlament titkos szavazáson választotta meg az Alkotmánybíróság négy új tagját és a testület elnökét, Sulyok Tamást is.

Az elnököt, ahogy a tagokat is, a képviselők kétharmada támogatta, Sulyok Tamásra viszont a kormánypárti 131 szavazaton és az LMP 5 voksán kívül még egy szavazat érkezett az ellenzék soraiból.

„Pártkatonák!”

Pártkatonáit ültetné az Alkotmánybíróságba a Fidesz a Párbeszéd társelnöke szerint. Szabó Tímea a Hír TV reggeli műsorában azt mondta, a kormánypárt az elmúlt hat évben gátlástalanul saját politikai és gazdasági érdeke szerint változtatta a jogszabályokat, és most is így tenne.

Az országgyűlési törvény szól az alkotmánybírákat jelölő eseti bizottságokról, nem az AB-törvény, így tévesen hivatkozik az MSZP frakcióvezetője arra, hogy törvénytelen volt a bírák jelölése – hangsúlyozta Magyarország élőben című műsorunkban Schiffer András, az LMP volt társelnöke. Bővebben >>>

Megírtuk, az MSZP szerint a jelölőfolyamat törvénytelen volt, mert a testület szocialista tagja, Tóth Bertalan korábban lemondott a bizottsági tagságáról, így csonka testület döntött az alkotmánybírák személyéről.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »