Megválasztották a bencés rend prímás apátját

Megválasztották a bencés rend prímás apátját

Gregory Polant, a Missouri állambeli Conception apátság elöljáróját választották prímás apáttá szeptember 10-én a római bencés apátkongresszuson. A magyarországi bencéseket Várszegi Asztrik és Korzenszky Richárd képviselte. Notker Wolf utódja azonnal elfoglalja hivatalát, rengeteg feladat vár rá.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Szombaton 250 apát és konventuális perjel választotta meg a rend 10. legfőbb elöljáróját Rómában, a bencés apátkongresszuson. Ezen a fórumon a Bencés Konföderáció összes önálló közösségének elöljárója összegyűlik. A 66 éves amerikai Gregory Polan lett a német Notker Wolf utóda.

Gregory Polan Chicago nyugati elővárosában nőtt fel, 1970-ben lépett be a bencés rendbe.  1971. augusztus 28-án tette le első fogadalmát, 1974. augusztus 31-én tett örökfogadalmat. 1977. május 26-án szentelték pappá. 1996 novembere óta a Missouri állam északnyugati részén fekvő Conception apátság elöljárója.  Elődje, Notker Wolf tizenhat éven keresztül állt a bencés föderáció élén.

A prímás apátot először nyolc évre választják, ezt követően legfeljebb kétszer választható újra, alkalmanként négy évre. A székhelye a római Szent Anzelm-apátság. A prímás apát tölti be a Szent Anzelm Pápai Egyetem nagykancellári hivatalát.  

Az apátok közösségében a prímás apát az „első az egyenlők között”. Feladata főképpen a rend reprezentációja.  

A katolikus egyház egyik legrégebbi, a 6. században alapított rendje, a bencés rend, szövetségi rendszerben épül fel. Huszonegy ága van, ezek az úgynevezett kongregációk. Ma a férfiközösségekben több mint hétezer szerzetes él, a nővérek létszáma pedig meghaladja a tizenötezret. A női szerzeteseket a bencés nővérek nemzetközi közössége fogja össze.  

A római apátkongresszust megelőzőn a Szent Márton párfogása alatt álló bencés monostorok apátjai Magyarroszágra látogattak szeptember 2. és 4. között. 

Forrás: Vatikáni Rádió német szerkesztősége, katholisch.de

Fotó: Korzenszky Richárd

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »