Megvaaaan: a svéd és a skót bajnok után a horvátot is kiüti a Ferencváros! – Videókkal

Hazai pályán, üres lelátók előtt fogadhatta a horvát bajnok Dinamo Zágrábot a Ferencváros a BL-selejtezők harmadik körében. A magyar csapat tisztában volt vele, talán minden eddiginél erősebb ellenfelet kaptak a harmadik körben, a Dinamo ugyanis kilenc éve(!), huszonnégy meccse nem kapott ki idegenben európai kupaselejtezőben. 

Nézők nélkül, gépi szurkolás mellett és elképesztő meglepetéssel indult a meccs. A kezdőcsapatba visszakerült jobb-bekk, Lovrencsics Gergő Tokmac remek beadása után becsúszva szerzett gólt. Gyors, egyszerű, de igen hatékony támadást láttunk a Fraditól, a horvát kapusnak esélye nem volt.

Lovrencsicsen a gól után is látszott, ég benne a bizonyítási vágy, agresszíven, nagy kedvvel focizott, bizonnyal Rossinak is üzenve, helye van a válogatottban.

Szükség is volt erre, hiszen alaposan megizzasztották védőinket a horvátok, bár az első helyzetükre a hetedik percig kellett várni. Tanítani valóan játszották ki a magyar védelmet, nem rajtunk múlt, hogy nem kaptunk gólt, szerencsére erőtlenre sikerült Petar Stojanovic lövése, Dibusznak ez csemege volt. A magyar kapus két perccel később már bravúrral hárított, éppen Lovrencsics vesztette el a labdát úgy harminc méteren, az érkező támadónak könnyű, Dibusznak nehéz dolga volt, mégis az utóbbi örülhetett a végén.

Ha nincs a gyors magyar gól, a tizenötödik perc magasságában könnyű szívvel írhattuk volna le, felborult a pálya a horvátok javára.

A tizenkilencedik percben jött csak a második valamirevaló magyar támadás, de egy labdavesztés után már a Fradi védőinek akadt dolga, a horvátok egy szempillantás alatt hozták fel a labdát, megint inkább ők rontották el a támadást, nem a zöld-fehérek védekezték ki a zágrábi támadást.

Nem sok jót ígért a játék képe, bár volt néhány ígéretes kontránk.

A huszonharmadik percben jött is az egyenlítő gól. Egy szögletet követően a Fradi játékosáról, Myrto Uzunuiról csorgott a labda a hálóba, bár, ha ő nincs ott, a lesben álló horvát csatár kihagyhatatlan helyzetbe került volna. Sokatmondó adalék, hogy a gólt érő szögletnél zágrábi játékos nem is ért a labdába, előbb az egyik zöld-fehér védő, majd Uzuni piszkált csak bele.

A huszonötödik percben megvolt az első magyar csere is. A sérülésből lábadozó gólszerző nem bírt többet, Lovrencsics helyére Botka állt be.

A gól után mintha kicsit megnyugodtak volna az addig veszettül hajtó horvátok, a Fradinak is volt néhány ígéretesebb lehetősége, a korábbi loholást lassabb mezőnyjáték váltotta fel. Sokkal kiegyenlítettebbé vált a játék, a Fradi gyors támadói alaposan megdolgoztatták a horvát védőket, akik, a modern fociban ma már szokatlanul, inkább rendre kivagdosták a labdákat.

Hírdetés

A stadionból kizárt szurkolók óriáskivetítőn nézhették a meccset, időnként a közvetítésbe is behallatszott a nem gépi „mindent bele!”.

A félidő vége sokkal kiegyensúlyozottabb játékot hozott, Sigér például szépségdíjas becsúszással hatástalanította a villámgyors Kastrati előretörését.

A második félidő rögtön nagy magyar helyzettel indult, Sigér maradt meglepően üresen egy szöglet után, de saját lábára fejelte rá a labdát, a kapus simán fogta. Az ötvennegyedik percben a horvátok talán legveszélyesebb játékosa, Kastrati futott el a szélen, nagy helyzet volt, de egy fradista lábról végül szögletre ment a labda.

A játék képe alapján várható volt, egyetlen egyéni hiba akármelyik oldalon, eldöntheti a meccset.

És igazunk lett!!!

Szerencsére a zágrábiak hibáztak! Uzoni egy kóbor labdára lecsapva elrobogott a kapuig, de ahelyett, hogy rávitte volna a kapusra, úgy tizenhétről inkább rádurrantotta. Gyönyörű gól, remek egyéni teljesítmény! Hajdú Bé a gól után megjegyezte, kutya kemény huszonöt perc következik. 

Neki is igaza lett!

A gól után rögtön cserélt is a hazai csapat. Boli helyére Isael állt be, csatár helyére középpályást hozott Rebrov mester. A hetvenegyedik percben aztán félő volt, a harmadik cseréjét is kénytelen ellőni az ukrán szakember, Adnan Kovacevicet kellett ápolni, Frimpong már neki is állt melegíteni, de a bosnyák védő végül folytatni tudta a játékot. Körülbelül két percig. Frimpong a 73. percben állt be. Nagyon kemény hajrára készülhetett a hazai csapat.

Kemény és kifejezetten feszült lett a hajrá, a horvátok folyamatosan provokálták a sárgalapos Tokmacot, rángatták a mezét is, de szerencsére a dél-szudáni játékos bírta cérnával, ráadásul egy horvátot is besárgított. Nem beszélve arról, időnként egy-egy Zidane-csellel bosszantotta a zágrábi védőket.

Az utolsó öt percben nagyon nyomtak a horvátok, de a Fradi, rendkívül szimpatikusan, igyekezett megjátszani a labdát, nyoma sem volt fejetlen előrevagdosásnak, szervezetten védekezett a magyar csapat, s még csak nem is álltak vissza különösebben. Nem egyszer sikerült lesre állítani a horvát támadókat, értékes másodperceket nyerve a szabadrúgásoknál. 

Öt perce hosszabbított a német játékvezető. Tegyük hozzá, erősen indokolatlanul.

A hosszabbítás első két percében mi támadhattunk, de egy les után jöhettek a horvátok, Gavranovic sistergős lövését gyönyörűen fogta Dibusz, az ismétlést a svájci-horvát játékos kivágta a lelátóra. Az utolsó percet tanítani valóan hozta le a hazai csapat, szépen járatták a labdát, amíg a bíró le nem fúrta a meccset!

Továbbment a Fradi!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »