Megúszták: már nem nyomoz az ügyészség a kamupártok után

Csendben megszüntette a kamupártok elleni nyomozást az ügyészség, pénzköltéseik miatt elkerülhetik a felelősségre vonást – értesült a 24.hu, mely 2018-ra is a kamupártok pénzköltéseire számít.

Az Állami Számvevőszék feljelentése nyomán két éve kilenc párt ellen indult nyomozás, mert a gyanú szerint a 2014-es választások során számviteli és áfatörvényeket sértettek volna, mindezt az államtól kampányra megítélt százmilliós kampánytámogatás terhére. Az úgynevezett kamupártok költései kapcsán felmerült, hogy nem a valós érdekképviseleti szerepvállalás miatt indultak el, hanem a lehívható forrásokért, mely összesen 3,5 milliárd forintot jelentett. A 24.hu értesülései szerint viszont csendben leállította a nyomozásokat az ügyészség, volt olyan eset, ahol az indoklásban az szerepelt, hogy ” a cselekmény nem bűncselekmény”, pedig oldalakon keresztül sorolták a problémákat. Az Állami Számvevőszéknek nem volt lehetősége – írják.

Az Együtt 2014 Párt, az Új Dimenzió Párt és az Új Magyarország Párt esetében a költségvetési csalás gyanúja is felmerült, volt olyan pártocska, mely nem is részletete, hogy mire költötték el a megkapott 356 millió forintot. Intenzív nyomozás zajlott a Seres Mária Szövetségesei ellen is, ahol közel harminc jelöltet állítottak elő.

A portál arról is ír, hogy két választókerületben 2014-ben az eredményekre is hatással voltak, mindkét esetben a jelenlegi kormánypártnak kedvezett az elindulásuk. A választásokat megelőzően a kettős ajánlás lehetőségét kihasználva a kamupártok egymás jelölőíveit másolták, így gyakran ugyanabban a körzetben jelentek meg. Ha egy magánszemély meg szerette volna tudni, hogy az ajánlása alapján hol indultak jelöltek, azt a nagy adatmennyiségre hivatkozva visszautasította a Nemzeti Választási Iroda.

A kampányra és a jelölésre vonatkozó jogszabályok továbbra sem változtak.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »