Megúszta a riói orosz csapat

Nem tiltotta ki az összes orosz sportolót a Rio de Janeiró-i ötkarikás játékokról a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). A döntés nem jelenti azt, hogy minden orosz versenyző biztosan rajthoz állhat a brazil városban, ehhez mindenkinek egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől.

A NOB végrehajtó bizottsága tegnap azért ülésezett Lausanne-ban, mert a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hétfőn nyilvánosságra hozta a 2014-es szocsi téli olimpiáról lefolytatott vizsgálatának eredményeit, amelyek nyomán államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. A NOB indoklása szerint azért nem tiltották ki az összes orosz sportolót, mert egyrészt a riói esemény hamarosan – 12 nap múlva – megkezdődik, a hátralévő idő pedig nem elegendő, hogy meghallgassák az összes érintettet, másrészt az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) elnöke, Alekszander Zsukov (aki telefonos kapcsolat segítségével bekapcsolódott a megbeszélésbe) országa, valamint az OKR nevében ígéretet tett, hogy teljes mértékben együttműködik a nemzetközi szervezetekkel az ügy megoldásában.

A NOB közleménye emlékeztet rá, hogy Richard McLaren, a WADA-nyomozás vezetője a jelentésben nem marasztalta el az OKR-t. Az egyéni részvételi kérelmeket csak akkor bírálhatják el pozitívan a nemzetközi sportági szövetségek, ha a sportoló mindenben megfelel a WADA előírásainak. Az OKR nem nevezhet olyan versenyzőt a riói ötkarikás játékokra, akinek volt már doppingesete, akkor sem, ha ezért már megbüntették, és letöltötte az eltiltását.

Ha a többiek nem is feltétlenül, az orosz atléták hiányoznak majd, hiszen a nemzetközi szövetség (IAAF) kitiltotta őket az olimpiáról, a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) pedig elutasította a fellebbezést. A távolugró Darja Klisi­na semlegesként elindulhat Rióban.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »