Megújult találkozási pont Kolozsváron

Kolozsváron megnyílt a Refo Café, amely egy finom kávé elfogyasztása mellett az olvasásra is teret kínál. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke úgy fogalmazott: az egyház számára fontos az intézményépítés, ez a kávézó pedig azt a célt szolgálja, hogy közösségi tér is legyen, amely az identitásukat megőrizni és kifejezni vágyók gyülekezőhelye lehet.

A könyvesüzletként és kávézóként egyaránt működő hely az Erdélyi Református Egyházkerület Iratterjesztésének részeként funkcionál, de szorosan kötődik az Erdélyi Református Sajtóközponthoz is. Kató Béla püspök szerint a kávézó sikere azon múlik majd, hogy lesz-e „szellemisége ennek a helynek”. A Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet épületében lévő kávézó, könyvesház egyedülálló a maga nemében, sőt felkérik a teológusokat is, hogy vegyenek részt a felszolgálásban olyan módon, hogy azzal a betévedő felé nemcsak kávéval, hanem egy-egy jó szóval, beszélgetéssel is szolgáljanak – olvasható a reformatus.ro portálon.

Refo Café Kolozsváron 2023 (f.Kiss Gábor-Erdélyi Református Egyházkerület)

Fotó: Kiss Gábor/Erdélyi Református Egyházkerület

– A Refo Café az Erdélyi Református Egyházkerület Iratterjesztésnek a része, szorosan kötődik az Erdélyi Református Sajtóközponthoz – mondta el Dávid Zoltán igazgató. A kávézóban számos irodalmi, történelmi könyv megtalálható, emellett a magyar történelmi egyházak kiadványai is helyet kaptak a polcokon. A Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet épületében működő kávézó berendezése letisztult, a lámpák harangként csüngenek le a mennyezetről, fakeretükön pedig bibliai idézetek olvashatók. Díszelemként a kolozsvári reformátusok emblematikus épületének, a Farkas utcai templom sziluettje is felfedezhető az újonnan nyílt kávézóban.