Megújult az albertirsai Rozália-kápolna

Megújult az albertirsai Rozália-kápolna

Ismét eredeti állapotában várja a látogatókat az albertirsai római katolikus temetőben található, Ybl Miklós által tervezett, neoromán stílusú Szapáry-kápolna. A Rozália-kápolna néven is ismert műemlék felújítása a Szapáry család jóvoltából valósult meg.

Az építészeti stílusában a fóti templomra emlékeztető kápolnát 1859-ben gróf Szapáry Ferenc építtette hőn szeretett lánya, Szapáry Rozália tiszteletére, aki 17 évesen elhunyt; emiatt ismerik az épületet Rozália-kápolnaként – idézte fel az MTI-hez október 20-án eljuttatott közleményében a Nemzeti Örökség Intézete.

A kápolna belseje három részre tagolt, a középső része keresztboltíves. Az oltáron nagy fehérmárvány kereszt emelkedik, a szentélyből félköríves ajtók nyílnak a sekrestyébe és az altemplomba. Csillagos égbolt című, belső freskóját Lotz Károly festette. Az alagsorban található kripta egy helyiségből áll, a szarkofágokat két oldalon falazták be.

A kápolna a Szapáry család temetkezési helye volt egészen a második világháborúig, amikor a család elhagyni kényszerült Albertirsát. A kápolna 22 családtagnak adott végső nyughelyet, köztük Szapáry Lászlónak (1831–1883), aki a Katonai Mária Terézia Rend lovagja volt.

A kápolna 1945 után pusztulásnak indult, a kriptában lévő sírokat többször feltörték. A mostani rekonstrukciót megelőzően, 2002-ben a magyar állam, valamint 2014-ben a Nemzeti Panteon Alapítvány támogatásával újították fel.

Hírdetés

A mostani felújítás során a szigetelés, a szellőzés és a vízelvezetés újult meg, emellett pótolták azt a tíz sírkövet is, amelyek az évek során elvesztek vagy megrongálódtak, így a kripta visszakapta eredeti állapotát.

A megújult kápolnát Beer Miklós nyugalmazott váci püspök áldotta meg október 20-án. A megáldáson jelen volt Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára; Pogácsás Tibor, a térség országgyűlési képviselője; Fazekas László, Albertirsa polgármestere; Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója; Varga Sándor, Albertirsa katolikus plébánosa, valamint a Szapáry család képviseletében Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója, volt washingtoni nagykövet.

Forrás: MTI

Fotó: Hegedűs Márta Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »