Megújult Arnót község katolikus közösségeinek közös temploma

Megújult Arnót község katolikus közösségeinek közös temploma

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település templomát közösen használja a görög- és a római katolikus közösség. Az épület felújítása alkalmából november 6-án Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök mutatott be Szent Liturgiát, melynek keretében Ternyák Csaba egri érsek megáldotta a felújított templomot.

„Azt hiszem, hogy Szent II. János Pál pápa a mennyben most örömmel tekint le ránk, hiszen ő gyakran alkalmazta azt a fordulatot, hogy az Egyház két tüdővel lélegzik: van egy nyugati és van egy keleti fele. És hát most itt van az Egyház keleti és az egyház nyugati része is” – kezdte homíliáját Ternyák Csaba, majd Orosz Atanáz miskolci megyéspüspökkel való évtizedes barátságáról beszélt, kiemelve a kölcsönös tisztelet fontosságát.

Rámutatott: Mindannyian Jézus Krisztus tanítványai vagyunk, ugyanaz a hitünk.

Péter és András apostol testvérek voltak; egyikük a nyugati, másikuk a keleti hagyományt indította el” – emlékeztetett.

Hírdetés

Az igazán nagy áldozatot keleti testvéreink hozták. Gondoljunk csak arra, hogy hányan szenvedtek vértanúhalált, hányan áldozták az életüket amiatt, mert Péter főségét elismerték, hozzá akartak tartozni a Katolikus Egyházban – mondta az érsek.

Kiemelte: a Jézus Krisztus feltámadásába vetett közös hitben nemcsak a görögkatolikusok és a római katolikusok között nincsen különbség, de e téren ugyanazt valljuk a református, evangélikus, ortodoxok testvérekkel is.

„A feltámadásban nekünk, keresztényeknek biztos reményünk van. Ma sokan vannak, akik nem hallgatnak Jézusra, mindössze prófétaként tekintenek személyére. Éljük eléjük keresztény hitünk örömét, töltse el szívünket, hogy meg vagyunk hívva az örök életre!” – zárta beszédét az érsek.

Forrás és fotó: Federics Róbert/Egri Főegyházmegye 

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »