Megújult a rimaszombati katolikus templom

Megújult a rimaszombati katolikus templom

A mintegy három hónapon át tartó munka után befejeződött a rimaszombati római katolikus templom tornyának és homlokzatának külső felújítása és állagmegóvása.

A Rimaszombat egyik dominánsabb épületének számító Keresztelő Szent János-templom tatarozását tulajdonképpen a magyar kormány által meghirdetett templomfelújítási program tette lehetővé. Amint azt Rastislav Polák esperes plébános elmondta, sikeresen pályáztak, s ennek köszönhetően 15 millió forint (40 ezer euró) támogatáshoz jutottak.

Mivel az építőanyagok ára nagyon megugrott az elmúlt időszakban, így e nélkül az anyagi forrás nélkül hozzá sem fogtak volna a rekonstrukcióhoz.

A barokk templom fedelét már több mint egy évtizede felújították, most azonban a külső falak tatarozása, utólagos vízszigetelése és a nedvességtől való megóvása is szükségesnek mutatkozott. A munkát a helyi Gemerstav cég végezte el, a felújítás teljes költsége elérte a 90 ezer eurót.

Hírdetés

A költségekhez Rimaszombat városa 10 ezer euróval, a Tauris cég 2 ezer euróval járult hozzá, a fennmaradó összeget a plébánia saját forrásokból és a hívek adományaiból fedezte. 

Jelenleg folyamatban van még a templom főoltárának felújítása, amely a tervek szerint idén befejeződhet, és teljes egészében visszakerülhet a helyére. A belső restaurálást az egyházon kívül a kulturális minisztérium és Besztercebánya megye is támogatja. A külső és belső munkálatok nem befolyásolták a szentmisék rendjét.

A Magyar Templom-felújítási Program keretében Magyarországon 1400, míg a határon túl mintegy négyszáz szakrális épület újul meg, ebből 101 templom a Felvidék különböző településein.

Megjelent a Magyar7 2022/38. számában. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »