Megújult a Pannonhalmán őrzött 15. századi misekönyv

Megújult a Pannonhalmán őrzött 15. századi misekönyv

A Pannonhalmi Főapátság egyik legbecsesebb értéke, a középkori Pfannbergi Missale a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat támogatásával újult meg. A pergamenre íródott kódex lapjai bekoszolódtak, helyenként meggyűrődtek; kötése javításra szorult. A restaurált misekönyv a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárban, a De thesauro suo nova et vetera – Kincseiből újat és régit kiállításon látható.

Június 30-án mutatta be a Pannonhalmi Főapátság a restaurált misekönyvet, Németh Zoltánnak, a megyei közgyűlés elnökének jelenlétében. Az eseményen Várszegi Asztrik emeritus főapát elmondta, a szerzetesközösség hálás a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat támogatásáért, mert így a nagyközönség számára is bemutathatják az értékes kódexet.

Egykor Európa keresztény öröksége egységes volt, ám ez az újkorban megtört – mondta Várszegi Asztrik. – Míg a napóleoni időkben Nyugat-Európában feloszlatták a szerzetesrendeket, Magyarországon éppen visszaállították. Az újjászerveződő bencés rend felvásárolt a nyugaton „elkótyavetyélt” könyvekből – így jutott hozzá a most restaurált misekönyvhöz. „Ez a Missale azt is demonstrálja, hogy Európa valamikor egységes keresztény és latin kultúrával rendelkezett” – fogalmazott az emeritus főapát.

A szerzetesközösség küldetéséhez tartozik a kulturális kincsek létrehozása, megőrzése és bemutatása – hangsúlyozta Dejcsics Konrád kulturális igazgató. – Amikor Szent István a kiváltságlevélben rábízta erre a monostorra azt a feladatot, hogy a hazáért imádkozzon és dolgozzon, az azt is jelentette, hogy az evangélium terjesztése mellett az itteni különleges örökséget is megosztjuk az emberekkel. A főapátságba érkező vendégek így különleges bepillantást nyerhetnek hazánk, közös kultúránk és Pannonhalma – e világörökségi helyszín – történelmébe, és testközelből találkozhatnak vele.

Hírdetés

A példamutatás, az értékőrzés és a főapátság munkájának elismerése indította arra a megyei önkormányzatot, hogy támogassa a misekönyv felújítását. Németh Zoltán elmondta: önként vállalt feladatuk évek óta a megyei értékek összegyűjtése, katalogizálása és népszerűsítése. Ezért tartották fontosnak, hogy segítsék és ilyen módon is elismerjék a főapátság értékőrző munkáját.

A Pannonhalmi Főapátságban az elmúlt ezer évben összegyűlt értékek, kincsek gondozása hatalmas összegeket emészt fel, amelyhez a bencés szerzetesközösségnek támogatókra van szüksége. A hozzájárulásnak üzenetértéke is van. A kereszténység az európai identitás része, és ennek megőrzése is feladatunk – emelte ki a megyei közgyűlés elnöke.

A Pfannbergi Missale egy kézzel írott, iniciálékkal díszített kódex. A 15. századi misekönyvet a pfannbergi Szent Katalin-kápolna egykori papja, Wolfgangus Possl hagyta örökül a mindenkori helyi káplánra, egy kehellyel együtt. Kötése is korabeli: egyesbélyegzőkkel díszített augsburgi gótikus, vaknyomásos bőrkötés, levél- és betűdíszes rézveretekkel. A könyvben található iniciálékhoz és kánonképhez vörös, kék, zöld és arany színeket használtak – ismertette Ásványi Ilona, a könyvtár igazgatója, miközben a kódexet elhelyezték az egyik tárlóba.

Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »