Megújult a nógrádszakáli plébániatemplom

Megújult a nógrádszakáli plébániatemplom

Felújították Nógrádszakálon a Szent Kereszt Felmagasztalása-plébániatemplomot. Az ünnepi szentmisét január 20-án Varga Lajos, a Váci Egyházmegye segédpüspöke, általános helynök celebrálta, aki megáldotta a felújított templomot és a híveket.

Az ünnepség a helyi óvodások rövid műsorával kezdődött, majd Radvánszky Judit polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Ünnepi beszédet mondott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője. Ezt követte a határ túloldalán fekvő Bussa település asszonykórusának előadása, majd az ünnepi szentmise, melyen együtt imádkoztak és adtak hálát a hívek a templom elkészültéért.

A mai templom az egykor a dombtetőn álló középkori, gótikus templom helyére épült neogótikus stílusban a 19. század végén. Az utóbbi évtizedekben jelentősebb beavatkozás az állapota megőrzésére nem történt, így az jelentősen leromlott. Tetőszerkezete, különösen a héjazat, erősen károsodott, így a fedélszék beázott, a templom homlokzati vakolata mállott, az épület  a lábazatánál vizesedett. A Miniszterelnökség a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül támogatta a templom külső megújulását, amelyre két ütemben került sor.

Hírdetés

A kivitelezési munkálatok 2020 végén indultak, ekkor a tető újulhatott meg (650 négyzetméter síkpala, lécezés és jelentős cserék, megerősítések a tetőszerkezetben, új bádogozás, ereszek, lefolyócsövek). A torony és a homlokzatok 2021 nyarán újultak meg: a templom kívülről, közel 1000 négyzetméteren – teljes felületén – új vakolatot kapott, új lábazattal.

Forrás: Bölönyi Gabriella/Váci Egyházmegye

Fotó: Nógrádszakál Községi Önkormányzat; Magyarépítők.hu; MTI

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »