Megújult a kiskovácsvágási vízimalom

Megújult a kiskovácsvágási vízimalom

Megújult a kiskovácsvágási vízimalom, amelynek helyreállították a vízkerekét és az azt vízzel ellátó, fából készült csatornát.

A malom egykor az Andrássyaké volt, majd Andrássy Dénes 1897-ben eladta a Deutsch családnak. 1927-ben került a Lyócsa család tulajdonába, majd 1950-ben a hozzá tartozó házzal együtt államosították. A család tiltakozott ez ellen.

Az állami szervek 16 évvel később mindenki meglepetésére elismerték az érveiket, s visszaadták a malmot. De ezt, sajnos, a nagyszüleim már nem tudták meg”

– mondta Lyócsa Géza, a malom jelenlegi tulajdonosa hozzátéve, édesapja csak a ’80-as évek végén értesült erről.

Hírdetés

Később Lyócsa Géza és felesége igyekeztek megmenteni a malmot, amelyet 2004 óta fokozatosan felújítanak, az elmúlt években belső teret múzeummá alakították át, amely 2019 óta fogad látogatókat.

Az eredeti berendezés csaknem teljes egészében megmaradt, ennek köszönhetően a látogatók saját szemükkel láthatják, hogyan készült egykor a liszt. A tárlaton a molnármesterség eszközei mellett népi használati tárgyakat, fazekas termékeket, kerámiákat, illetve hímzéseket is láthatnak.

A Kassa megye támogatásával megújult vízkerék és a csatorna ünnepélyes átadásán Rastislav Trnka megyeelnök örömét fejezte ki, hogy a Lyócsa család által ráfordított rengeteg időnek és energiának köszönhetően fokozatosan visszatért az élet a malomba. Rámutatott, hogy bár a molnármesterség gazdag múlttal rendelkezik a régióban, a malmok közül kevés maradt meg. Hangsúlyozta, a hasonló regionális emlékek fontosak a regionális turizmus fejlesztése szempontjából, s reméli, ehhez ez a kezdeményezés is hozzájárul.

Lenka Vargová Jurková, a Košice Región Turizmus megyei idegenforgalmi szervezet igazgatója elmondta, a projekt célja a gömöri molnármesterség hagyományainak megőrzése, illetve a bemutatása annak, hogy elődeink hogyan hasznosították a vízenergiát.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »