Megújult a kékkúti Szent Dömötör-templom

Megújult a kékkúti Szent Dömötör-templom

Megújult a Veszprém megyei Kékkút temploma. Márfi Gyula érsek búcsúi szentmise keretében, október 28-án áldotta meg a Szent Dömötör-templomot.

KÉPGALÉRIA –  klikk a képre!

A szentmisén Czár Péter plébános mellett a Veszprémi Főegyházmegye több papja is koncelebrált. A főpásztor szentbeszédében elmondta, hogy Szent Dömötör avagy Demeter vértanú nevével, ünnepével elsősorban görög és szláv területen találkozunk, hiszen az ortodox egyház egyik legtiszteltebb szentje, ám a délvidéki származású vértanút a katolikus egyházban is komoly tisztelet övezi. Szent Dömötör a nagy keresztényüldözések idején élt katonatisztként, majd 304-ben vagy 306-ban október 26-án vértanúként halt meg, mivel a pogány istenek tiszteletét megtagadta. Kivégzése után gyűrűjéhez és palástjához számos beteg csodás gyógyulása kapcsolódott, és sírjánál nyerte vissza egészségét egy magas rangú tisztviselő is, aki a vértanú tiszteletére bazilikát építtetett Thessalonikiben (ma: Szaloniki, Görögország) és  Sirmiumban (ma: Szávaszentdemeter, Sremska Mitrovica, Szerbia). Az érsek arról is beszélt, hogy a szent korona bizánci részének egyik zománcképén Dömötör látható, a magyar néphagyomány pedig a juhászok védőszentjeként tekintett rá.

Hírdetés

„Mindig is voltak keresztényüldözések, ahogy ma is vannak” – emelte ki beszédében a vértanúhalált halt szent kapcsán Márfi Gyula érsek, aki hangsúlyozta, az utóbbi évtizedekben, sőt, években is rengeteg keresztényt gyilkoltak meg világszerte hitük miatt, elsősorban ázsiai és afrikai országokban, ám nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy keresztényüldözés zajlik ma Európában is, még ha jelenleg nem is olyan véres, mint a tőlünk távolabbi országokban. „Ma a világ lakosságának gyenge egyharmada, alig 32 százaléka keresztény, ám a vallási hovatartozás miatt elkövetett gyilkosságok több mint kétharmadát, háromnegyedét keresztények ellen követik el” – hívta fel a figyelmet a tényekre az érsek, aki hozzátette, ha ma a muszlimok el akarják foglalni Európát, nem ők a felelősek, hanem mi, akik nem vagyunk eléggé keresztények. Hiszen teret engedünk nekik azáltal, hogy Európa keresztény szellemisége, sőt, alapvetően bárminemű vallásosság tekintetében légüres térré változott, ez ellen a fenyegető jelenség ellen pedig csak úgy tudunk tenni, ha jobb keresztényekké próbálunk válni.

A 18. században épült kékkúti Szent Dömötör-templom önkormányzati támogatásból újult meg külsőleg és belsőleg. Friss meszelés és festés, új kőpadló, továbbá különböző kisebb-nagyobb javítások teszik szebbé a templomot, mely a jelenleg még restaurálás alatt álló, Szent Dömötört ábrázoló oltárkép visszakerülésével nyeri majd el végleges, méltó formáját.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »