Megújult a Fájdalmas Szűzanya-templom tetőzete az erdélyi Illyefalván

Megújult a Fájdalmas Szűzanya-templom tetőzete az erdélyi Illyefalván

Pályázati támogatásból elkészült az illyefalvi templom tetőzetének és tornyának újrafedése, illetve a torony újrafestése. A további tervek szerint a szeptemberi búcsúra már villamosított harangok hívják majd a közösséget az orgonakísérettel bemutatott szentmisére.

Összefogással kezdődött az alsóháromszéki Illyefalva templomának felújítása. Az egyházközség fennállása óta harmadik, ma is álló templom Fogarassy Mihály püspök közbenjárására és az Erdélyi Római Katolikus Státus vallásalapjának támogatásából épült fel, a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére. Alapkövét a dualizmus első évében tették le, felszentelésére 1869-ben került sor.

A második világháború végén a templom áldozatul esett az akkori országhatáron vívott harcoknak, déli fala több találatot is kapott, tetőzete cserép nélkül maradt. Külső javítására 1952-ben került sor, pár évvel később bevezették a villanyt; 1964-ben újból kifestették a templomot, az 1980-as években a tetőzetét javították. Utolsó átfogó(bb) javítására 2003–2004-ben került sor, ekkor új lambériát, belső vakolatot és padlózatot kapott az épület.

A közel negyven évvel ezelőtt javított tető helyreállítása egyre sürgetőbbé vált. A cserepeket az illyefalvi önkormányzat már 2019-ben megvásárolta, de a munkálatokat csak a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően tudták elkezdeni.

Hírdetés

Az EÖR-KP-1-2021/1-001097 számú pályázatnak köszönhetően megvalósult a templom tetőzetének és tornyának újrafedése, valamint utóbbi újrafestése, a csatornahálózat teljes és a nyílászárok részleges cseréje, a vakolat leverésével a templom alapjának szellőztetése. A felújítás mellett a liturgiában használatos eszközök korszerűsítése is elkezdődött.

Sánta Pál plébános elmondása szerint folyamatban van a harangok villamosítása és egy Németországból származó egymanuálos orgona felállítása, amelynek darabjai már a karzaton várják, hogy a tusnádi orgonaépítők összerakják őket. Ez utóbbi azért is kiemelkedő eredmény, mivel a másfél évszázados templomban ez lesz az első orgona. A tervek szerint az egyházközség szeptemberi búcsúünnepére már villamosított harangok hívják a falu lakóit az orgonakísérettel bemutatott szentmisére.

Forrás és fotó: romkat.ro

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »