Megújult a 125 éves biharpüspöki templom

Megújult a 125 éves biharpüspöki templom

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök áldotta meg augusztus 14-én az 1897-ben Szent Lőrinc tiszteletére épült római katolikus plébániatemplomot Biharpüspökiben.

Nemcsak a helyi közösség, hanem az egész egyházmegye öröme egy helyreállított templom, mert azt jelzi, van megújulás, folytatás és erősödő lelki közösség. Az építő maradandót alkot, hogy erősödjön általa az egész társadalom. A felújítás azonban nem fejeződött be, nekünk is alkotnunk és építenünk kell, hogy Isten dicsősége megmutatkozzon a világban − mondta a főpásztor az ünnepen.

Varga Sándor plébános a 125 éves templom búcsúünnepén elmondta: „történelmi pillanathoz értünk itt Biharpüspökiben, templomunk 125 éves, mert 1897-ben boldog emlékű Schlauch Lőrincz bíboros augusztus 10-én itt járt és felszentelte, konszekrálta ezt a templomot. 1889-ben boldog emlékű Schlauch Lőrincz bíboros itt járt és látta, hogy a helyi közösség egy kicsi kápolnában gyűlik össze és imádkoznak.” Hozzátette: „A bérmálás előtt egy vihar megrongálta annak a kis kápolnának a tornyát. Ez a kicsi kápolna ma is létezik, a plébánia részévé vált. Miután megszűnt, illetve felépítették az új templomot, és ígért a püspökieknek egy szép templomot, tette ezt azért is, mert ünnepelni akarta papságának ötvenedik évfordulóját.”

Hírdetés

A felújításról a plébános elmondta: „Biharpüspökiben körülbelül háromszázan vagyunk, a hívek nagyon lelkesen álltak hozzá, és mások is támogatták a felújítási munkálatokat, ez a híveket nagyon fellelkesítette. 2021-ben jubileumi évet kezdtünk advent első vasárnapjával, és beiktattunk hét közben is szentmiséket, ami addig nem volt. Kezd kialakulni egy lelki igény. Maga a templom is lelki életre kötelez bennünket, ennek tudatosítása zajlik a közösségben.”

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldala/Romkat.ro

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »