Megújulhat az autóbusz-közlekedés a határon túli Rajkára

Megújulhat az autóbusz-közlekedés a határon túli Rajkára

A magyarországi Rajkán közismerten nagyon sok szlovákiai polgár vett házat vagy lakást a kedvezőbb lakásáraknak köszönhetően. A jelenlegi adatok szerint mintegy 6000 ember költözött az utóbbi években Rajkára Pozsony megyéből. A Pozsonyi Közlekedési Vállalat (DPB) még 2010-ben reagált is a helyzetre, és közvetlen autóbuszjáratot indított először a pozsonyi Új Színháztól, majd az útvonal lerövidítésével Oroszvárról Rajkára. A határon át közlekedő uniós hozzájárulással megvásárolt két autóbusz bonyolította le a forgalmat a két határmenti település közt – egy ideig.

Tavaly májusban aztán a közlekedési vállalat megszüntette a járatot, mivel tájékoztatása szerint az nagyon veszteséges volt és hosszú távon fenntarthatatlan. Autóbuszok ténylegesen azonban már 2020 őszétől nem közlekedtek ezek a szakaszon a koronavírus-járvány miatti határlezárások okán.

A Pozsonyi Közlekedési Vállalat akkori tájékoztatása szerint a szóban forgó járatot kereskedelmi alapon üzemeltették, vagyis nem szerepelt a főváros által megrendelt közszolgáltatások közt. A jegyeladásokból származó bevételek azonban korántsem fedezték a költségeit.

A pozsonyi tömegközlekedést nagyrészt a főváros finanszírozza. Mivel Rajka nem Pozsony része, és nem is Szlovákia területén található, nem lehet, hogy más államok polgárainak a közlekedési terheit anyagilag a pozsonyiak viseljék”

– magyarázta akkoriban a közlekedési vállalat hozzáfűzve, a Rajkán lakó szlovákok vonattal is eljuthatnak a szlovák fővárosba. A közlekedési vállalat még azt is megjegyezte, hogy az autóbuszközlekedés jövője a határon túli településre a közlekedési minisztérium, a megyei önkormányzat és Rajka önkormányzatának kezében van.

Zajlanak a tárgyalások Rajkával és Hainburggal is

Most úgy tűnik, esély van arra, hogy a közeljövőben újrainduljon az autóbusz-közlekedés Rajkára. Január 18-án ugyanis Rajka község polgármestere, Kiss Vince a küldöttségével Pozsony megye képviselőivel tárgyalt a szlovák fővárosban, és a tárgyalások során elsősorban az autóbuszközlekedés újraindításáról volt szó a határ menti településre. A téma kapcsán Ožvald Erzsébet, a megye közlekedésért felelős alelnöke portálunknak elmondta, amikor Pozsony megye a megyei autóbusz-közlekedésre kiírta az új versenypályázatot, az új szállítócéggel abban is megegyeztek, hogy egy következő szakaszban Rajkára és az ausztriai Hainburgba is szeretnének autóbuszjáratokat indítani, hogy az ott élő szlovákok közlekedését segítség ezzel.

Ez természetesen azon múlik, hogy – Rajka esetében – a magyar féllel, azaz Rajka önkormányzatával és Győr-Sopron megyével is megegyezzünk a feltételekben”

Hírdetés

– fűzte hozzá a megyei alelnök. Pozsony megye nyitott a kérdésben, és szívesen nyújt segítséget. „Az autóbuszokat a megye adná, hiszen ilyen irányú megegyezésünk már van az Arriva szállítócéggel, a maradékköltségeken pedig megosztozna Pozsony megye, a főváros és Győr-Sopron megye” – fogalmazott Ožvald Erzsébet.

A megyei alelnök azt is elmondta, hogy Hainburg ügyében a jövő héten találkoznak a megye képviselői a város vezetésével,

Hainburg ugyanis beleegyezett abba, hogy az autóbusz-közlekedés maradék üzemeltetési költségei – tehát leszámítva a jegyek eladásából származó bevételt – egyharmados arányban oszlanának meg a részt vállaló felek közt, azaz Pozsony főváros, Pozsony megye és Hainburg város önkormányzata közt.

„Rajka polgármestere e-mailen keresztül keresett meg, és egy találkozót kért az autóbusz-közlekedés újraindítása ügyében Rajka és a főváros közt. Így jött létre ez a mostani találkozó, amelyen tájékoztattuk a polgármester urat arról, hogy a megye nyitott a segítségre, beszéltünk a lehetőségekről is, és megegyeztünk abban, hogy a következő lépést a magyar félnek kell megtennie” – mondta a megyei alelnök hozzáfűzve, amennyiben Győr-Sopron megye is rábólint a javaslatra, létrejön egy újabb közös találkozó, és a két minisztérium engedélyével akár már ősszel újraindulhat az autóbuszközlekedés Rajkára és Hainburgba is.

A költségeken megosztoznának

Azt, hogy milyen gyakorisággal, honnan hová közlekednének az autóbuszok, a tárgyalások későbbi fázisában pontosítanák a megegyezések értelmében. Az autóbuszok biztosítását Pozsony megye vállalná, az üzemeltetési költségeken pedig megosztoznának.

Az integrált közlekedési rendszer alapján az autóbusz-közlekedés éves összköltsége mintegy 240 ezer euró. Ha ebből leszámoljuk a menetjegyekből származó bevételt, ami 40 és 60 százalékot szokott kitenni, tehát ha mondjuk, az átlagos 50 százalékot leszámítjuk, akkor a maradékköltség körülbelül 120 ezer euróra jön ki éves szinten”

– fogalmazott Ožvald Erzsébet hozzáfűzve, ez az az összeg tehát, amelyet a három félnek megosztozva elő kellene teremtenie ahhoz, hogy az autóbusz-közlekedés megindulhasson.

„Szerencsére az Arriva kezdeti problémái a gépjárművezető-hiánnyal is megoldódni látszanak, ez idáig már több mint 300 autóbuszsofőrt felvettek, és jelenleg már 93-99 százalékos a teljesítményük, így ezzel nem lesz gond” – mondta a megyei alelnök hozzátéve, a Rajkára járó buszközlekedés, a vonatközlekedés mellett, nagy segítség lenne az ott élő embereknek, akik napi szinten ingáznak iskolába vagy a munkahelyükre Pozsonyba.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »