Megújul Párizs háromezer éves egyiptomi obeliszke

Megújul Párizs háromezer éves egyiptomi obeliszke

Nyárig restaurálják a párizsi Concorde téren álló, több mint háromezer éves egyiptomi obeliszket.

Az ókori Egyiptomból származó obeliszk 1836 óta áll Párizs szívében, a Concorde téren. A gránitoszlopot egy luxori templomból szállították a francia fővárosba.

A műemléket a hieroglifák Jean-François Champollion francia egyiptológus nevéhez fűződő megfejtésének 200. évfordulójára állítják helyre.

A Párizs legrégibb emlékműveként emlegetett obeliszk a talpazatával együtt 30 méter magas és 222 tonnát nyom. A tetejét 1998 óta egy aranyozott apró piramis díszíti.

A restaurálás során megtisztítják a kőbe vésett egyiptomi szimbólumokat a rájuk rakódott szennyeződéstől – mondta el hétfőn Roselyne Bachelot francia kulturális miniszter.

Hírdetés

Az emlékművet technikusok és szakértők restaurálják majd egymillió euróból, amelyet 86 százalékban a Kärcher vállalat finanszíroz. A cég korábban a New York-i Szabadság-szobrot és a Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztust is restaurálta.

A munkálatoknak május végére, június elejére kell befejeződniük.

Az obeliszk kalandos úton érkezett Párizsba, miután Mehemed Ali (1769–1849) egyiptomi alkirály felajánlotta Franciaországnak.

Az oszlopot előbb a Níluson szállították, majd egy uszályon érkezett a Szajnán Párizsba. Kétszázezren sereglettek össze, amikor a Concorde téren 1836. október 25-én felállították.

Az obeliszk négy oldalára vésett hieroglifákkal II. Ramszesz fáraó tisztelgett az istenek előtt. Jean-François Champollion 1822-ben fejtette meg az írásjeleket, miután lefordította az 1799-ben felfedezett Rosetta-követ.

A felfedezés kétszázadik évfordulóját 2022-ben több kiállítással és konferenciával ünneplik meg Franciaországban és Európában.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »