Megújul az egykori lévai zsidó iskola

Megújul az egykori lévai zsidó iskola

Hamarosan megújul a Léva történelmi központjában álló egykori zsidó iskola. A nemrégiben csodásan felújított zsinagóga tőszomszédságában álló épület a megszépülést követően is a művelődést és a kultúrát fogja szolgálni.

Léva városa január 14-én jelentette be közösségi oldalán, hogy az önkormányzati alapból kapott hathatós támogatásnak köszönhetően tudja felújítani az elhanyagolt, értékes ingatlant. Mint Ján Krtík, Léva polgármestere a közleményben kifejtette: az épített örökségre mintegy 900 ezer euró támogatást kaptak az említett alapból, miközben a felújítás teljes összege eléri a 1 200 000 eurót.

A megszépülő épület a várost és a környékét műhelyközpontként fogja szolgálni.

A szebb napokat is megélt építmény felújításának gondolata már több éve foglalkoztatja az önkormányzatot. A rekonstrukció már korábban bekerült Léva város 2018-2022 közötti tervezett prioritásai közé.

Mint Novák Mezőlaky Margaréta 2018-ban kiadott Léva című könyvében olvashatjuk, az első zsidókról Léván 1713-ban tesz említést egy okirat, tömeges letelepedésük a 19. század harmincas éveikre tehető.

A századfordulón már a város lakosságának 15 százalékát alkották.

Hírdetés

A gazdasági élet fontos részévé váltak. Jótékonysági egyleteket hoztak létre, melyek leginkább a szegényeket támogatták. Első zsinagógájukat a 19. század ötvenes éveiben építették fel, annak korlátozott befogadóképességét azonban hamar túlszárnyalták. Így 1883-ban felépítették a vár szomszédságában ma is álló tágas, kétszintes zsinagógát.

Az első iskolaépület öt osztályát a századfordulón több mint 170 diák látogatta. A 20. század első negyedében már nem volt elegendő hely az egyszintes épületben, emellett a higiéniai követelményeknek sem felelt meg.

A lévai zsidóság sajnos alig pár évig használhatta. 1944-ben itt alakították ki az egyik gettót, majd 1944. július 13-án innen hajtották ki őket a vasútállomásra, ahol marhavagonokba zsúfolták őket. Több mint 2600 zsidót deportáltak Léváról, a célállomás Auschwitz volt. Június 16-án érkeztek a haláltáborba, ahol máris szelektálták őket. A lévai zsidók jelentős része az elkövetkező napokban a gázkamrában végezte életét.

1945-ös felszabadulást követően 239-en tértek vissza a városba. A zsinagógát még egy ideig használták, majd raktár lett belőle. 2012-ben európai uniós forrásokból visszaállították régi pompáját. Azóta a kulturális élet színtere, számos koncertnek, kiállításnak, előadásnak adott otthont az elmúlt majd egy évtizedben.

Az iskola sorsa is hasonlóan alakult. A második világháborút követő évtizedekben még iskolaként szolgált. Az utóbbi években már elhanyagolt volt.

Remélhetőleg hányatott sorsa a zsinagógához hasonlóan hamarosan jobbra fordul, s impozáns közösségi térként használhatják a lévaiak és a környékbeliek.

Felhasznált irodalom:
Novák Mezőlaky Margaréta: Léva
Tolnai Csaba: Levice na starých fotografiách stratené mesto


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »