Megújul a kékkői barokk kastély

Megújul a kékkői barokk kastély

Komoly fejlesztések valósulnak meg mostanában a kékkői várkastélyban. Jelenleg a tetőszerkezet javítását végzik, de közel 1 millió euróból hamarosan az egész kastélyt renoválják.

A Balassiak által több mint hatszáz évig birtokolt, a kéklő, sziklás hegycsúcsról elnevezett erődítmény Kékkő fölött emelkedik, öt kilométerre a járási székhelytől, Nagykürtöstől. A komplexum részét képezi az 1278 előtt emelt régi gótikus vár romja és az 1730-as években épített barokk kastély épülete, amelyben napjainkban a Szlovák Nemzeti Múzeum égisze alá tartozó Bábművészeti Kultúrák és Játékok Múzeuma székel. Az intézmény a bábszínművészet múltjának és jelenének dokumentálásával, a gyermekjátékok fejlődésének történetével, valamint a régió históriájával foglalkozik.

Az elmúlt években a kastély keleti szárnya már megszépült; addig használaton kívüli termek kaptak új funkciót, de megújult a homlokzat, és a nyílászárókat is lecserélték.

Ezekhez a fejlesztésekhez kapcsolódott tavaly a HraMoKaPlus elnevezésű projekt, amit az Európai Gazdasági Térség 2014–2021 közötti pénzügyi csomagja és a Vállalkozás a kultúra, a kulturális örökség és a kulturális együttműködés területén nevű program révén az állami költségvetés támogat.

A projekt az új homlokzat kivitelezésén, az új nyílászárók elhelyezésén és az új szociális helyiségek kialakításán túl több műhely kialakításával is számol; így a kastély északi szárnyában nemcsak a képzőművészek kapnának teret, hanem a bábszínház rendezői és a bábszínésznövendékek is.

Hírdetés

Az intézmény látogatói és a helyi lakosok minden bizonnyal örömmel fogadják majd a Castanea nevű múzeumi cukrászdát is, ahol számos helyi specialitást, így többek között szelíd gesztenyéből előállított finomságokat, gesztenyemézet, gesztenyefagylaltot kóstolhatnak. Kékkőn van ugyanis az ország legnagyobb gesztenyéskertje.

Új helyiségeket alakítanak ki továbbá az emlék- és ajándéktárgyak árusítására, s az egész szárnyat korszerű interaktív audiovizuális technikával is felszerelik. Ezek az eszközök információkat nyújtanak nemcsak a múzeumról, hanem a városról és az egész nógrádi régióról. A projekt több rendezvény megvalósítását támogatná anyagilag.

Helena Ferencová, az intézmény igazgatónője szerint

a közbeszerzés lezárulta után a terveknek megfelelően idén szeptemberben kezdetét vehetik az északi szárny felújításának a munkálatai. A múzeum a felújítás ideje alatt is látogatható lesz. 

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/24. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »