Megújul a Covid-automata, íme a május 17-től életbe lépő szabályok

Megújul a Covid-automata, íme a május 17-től életbe lépő szabályok

Vladimír Lengvarský szlovák egészségügyi miniszter csütörtökön bemutatta az aktualizált Covid-automatát. Lengvarský kiemelte, hogy továbbra is előfordulhat, hogy változtatnak majd rajta a járványhelyzet változásával összhangban.

Az oltással kapcsolatban elmondta, hogy remélhetőleg a vakcináknak köszönhetően sikerül majd elkerülni a járvány harmadik hullámát, vagy legalábbis jelentősen csökkenteni annak negatív hatásait. Lengvarský ennek fényében arra bíztatja az embereket, hogy regisztráljanak az oltásért, hogy meg tudják védeni magukat.

Az új covid-automával kapcsolatban elhangzott, hogy figyelembe vették az egyes minisztériumok kéréseit, javaslatait. Mint mondták, ez egy “élő dokumentum”, amely arra hivatott, hogy gyorsan reagáljon az éppen aktuális helyzetre. Az autotamata készítői egyszerűsítettek a grafikai elemeken is, hogy mindenkinek átláthatóbb legyen, hogy mikor, milyen feltételek határozzák meg azt, hogy milyen korlátozásokat vezetnek be. Az országos automata esetében változás, hogy ezután már nem a 14-napos incidencia szint, hanem a 7-napos lesz a mérvadó.  Jócskán leegyszerűsítették a regionális automatát is.

Szabályok május 17-től

Ján Mikas országos tisztifőorvos az új covid-automata kapcsán elmondta, hogy sokkal jobban reagál majd az aktuális helyzetre, ami megkönnyíti majd mindenki dolgát.

A május 17-tel kezdődő héttel kapcsolatban több szabály is változik, melyekről valószínűleg még a mai napon közzéteszik a rendeleteket is.

Hírdetés

Változások a rendeletekben

A rendelkezések regionális rendszeren alapulnak, különböző feltételek érvényesek az egyes járási besorolások esetén. Ezzel együtt vannak általános feltételek az üzletek, éttermek, stb. esetében, melyek a járási besorolástól függetlenek.

Törlik a belépés tiltását az egyes telephelyekre. Változnak a telephelyeket, tömegrendezvényeket, maszkviselést és kórházlátogatást érintő rendelkezések. A vendéglátóhelyek teraszai és a fitnesztermek a bordó járásokban nyitva maradnak akkor is, ha a covid-automata szerint zárva kellene lenniük. Abban az esetben zárják csak be őket, ha romlik a helyzet.

Ott, ahol antigénteszttel lehet csak belépni, a tesztet kiválthatják oltási igazolással, vagy a betegségen való átesét bizonyító igazolással. A rendelkezések május 17-tel lépnek életbe, a sportrendezvényekre vonatkozó rendelkezések már május 15-től érvényesek, míg a kórházi látogatást érintőke már május 14-től.

cikkünk frissül!

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »