Megugrott az adathalász-támadások száma

Megugrott az adathalász-támadások száma

Tavaly az egy levelezőfiókra jutó átlagos spammennyiség 56,63 százalékra csökkent, ami 1,68 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. Ugyanakkor az adathalász-támadások száma jelentősen emelkedett. A Kaspersky Lab Anti-Phishing rendszer

több mint 246 milliószor riasztott a felhasználók számítógépein, ez majdnem 59 százalékkal több jelzés, mint 2016-ban volt.

A társaság 2017-es spam- és phishingjelentése szerint a kiberbűnözők figyelemmel kísérték a világ eseményeit, és lecsaptak az olyan népszerű témákra, mint a 2018-as labdarúgó-világbajnokság és a Bitcoin. A cég kutatása megerősítette, hogy a bűnözők spam- és adathalász-tevékenysége hatékony, mivel a felhasználók kevés figyelmet fordítanak a kiberbiztonságra, és megalapozatlan bizalom jellemzi az internetes viselkedésüket.

Hírdetés

Tavaly a spammerek a 2018-as FIFA-világbajnokság hivatalos logójával ellátott csaló üzeneteket küldtek, amelyek tartalmazták a szervezők és támogatók adatait, valamint különböző nyereményekről és ingyenjegyekről értesítették a felhasználókat. Egy másik népszerű spam- és phishingtéma a Bitcoin volt, mert az értéke 2017-ben drasztikusan megnőtt

A kiberbűnözők weboldalakat álcáztak kriptopénzváltókként, illetve hamis cloud mining (bérelhető specializált adatközpontok használata kriptovaluta-bányászat céljából) szolgáltatásokat kínáltak. Emellett különböző vírusokat is terjesztettek spameken keresztül Bitcoin-keresésre alkalmas eszközökként vagy kriptopénznem-kereskedésről szóló útmutatóként álcázva. A Cryptolocker vírus viszont, melynek készítői Bitcoinban követelték a váltságdíjat, ritkábban fordult elő, mint az előző évben.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »