Megugrott a brókercégek forgalma

Megugrott a brókercégek forgalma

Nőtt a forgalom tavaly a brókercégeknél – legalábbis a tőzsde azonnali piacán. A belföldi ügyfelek részvényeket és állampapírokat is vettek, a shortosok viszont otthagyták a piacot.

Az emelkedő árfolyamok felbátorították a befektetőket: 12 százalékkal nőtt tavaly az értékpapírok azonnali tőzsdei forgalma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. A különféle pénzügyi szolgáltatók összesen 5883 milliárd forint értékű tranzakciót bonyolítottak le a tőzsdén, ebből csaknem 5 ezermilliárdot tettek ki a megbízás alapján végrehajtott ügyletek. Az ügyfelek megbízásából lebonyolított tranzakciók értéke 13,6 százalékkal nőtt 2016-hoz képest. Különösen a hazai befektetők kereskedtek aktívan a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a devizabelföldiek ügyleteinek értéke ugyanis csaknem 20 százalékkal emelkedett, és meghaladta a 2760 milliárd forintot.

A forgalom növekedéséből főleg a bankok profitáltak. A hitelintézeteknél 28,9 százalékkal nőtt az azonnali tőzsdei ügyletek forgalma, és meghaladta az ezermilliárd forintot. A megbízás alapján teljesített forgalom 36 százalékkal nőtt, 836 milliárd forintra, amelynek döntő része belföldiekhez kapcsolódott. A tőzsdei forgalom nagyobbik hányadát még mindig a befektetési vállalkozások bonyolítják le. A brókercégeknél összesen 4245 milliárd forintot tett ki az azonnali ügyletek értéke, ezen belül a megbízások alapján teljesített tranzakciók értéke 3622 milliárd forint volt, ami 11 százalékkal magasabb a 2016-osnál. A befektetési vállalkozásoknál is főleg a devizabelföldi ügyfelek aktivizálták magukat, az ő megbízásaik értéke több mint 12,5 százalékkal nőtt, és meghaladta a 2050 milliárd forintot.

A tőzsdén kívüli azonnali forgalom csökkent tavaly – ezen a piacon bonyolítják le egyebek között az állampapír-vásárlások döntő részét. Összesen 62 269 milliárd forintnyi tranzakciót bonyolítottak le a tőzsdén kívül, 6 százalékkal kevesebbet, mint 2016-ban, ebből a megbízások alapján végrehajtott tranzakciók értéke 19 649 milliárd forint volt, ami stagnálás az előző évhez képest. A stagnálás hátterében az áll, hogy a külföldi intézményi befektetők egyre kevesebb ügyletet kötnek, csaknem 60 százalékkal esett a megbízásaik volumene. A devizabelföldi ügyfelek tranzakcióinak értéke ezzel szemben csaknem 17 százalékkal nőtt, ami nem meglepő, hiszen a lakosság tavaly is rengeteg állampapírt vásárolt.

A hazai pénzügyi cégeknél vezetett értékpapírszámlák állománya rekordot döntött az év végére: az ügyfélszámlákon 33 875 milliárd forintnyi értékpapír volt, 23 százalékkal több, mint 2016 utolsó napján. A hitelintézeteknél vezetett számlákon 21,5, a brókercégeknél vezetett számlákon 27,5 százalékkal nőtt a volumen, a különbség vélhetően annak köszönhető, hogy a befektetési vállalkozások ügyfelei nagyobb kockázatot vállaltak.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »