Megtisztult a lovagkereszt néhány Krausz-félétől – cserébe Schmidt Mária szarlapátoltató "keresztes lovagja" a büszke viselője

Kitüntetés-visszaadási hullámot indított be Bayer Zsolt állami elismerése. A most elhatárolódók nem tudnak közösséget vállalni a trágár kirohanásoktól és dehumanizáló megnyilvánulásoktól sem ódzkodó Bayer Zsolttal – írja az MNO.

Lázár helyes dolognak tartja

Egyre többen adják vissza az elismerésüket amiatt, hogy augusztus 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki Bayer Zsolt fideszes újságírót, a Magyar Hírlap publicistáját Lázár János miniszter. A Miniszterelnökség a 444 kérdésére azzal indokolta a lépést: „a Gulágokban elpusztultak emlékét őrző közösség indítványozása alapján, Bayer Zsolt, számos nemzeti ügy feltárása, illetve képviselete terén, különösen a Gulág rabtelepein fogvatartottak sorsának és az erdélyi magyarság életének hiteles és méltó bemutatása tekintetében végzett újságírói tevékenysége elismeréseként kapta megérdemelten a Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetését.” Lázár János pedig az RTL Klub híradójának mondta el: mindenkinek a pályafutását lehet kritikával illetni, de ő személyesen úgy gondolja, Bayer munkásságában sokkal több az elismerésreméltó, mint a hiba. „Ezért a kitüntetést helyes dolognak tartom” – tette hozzá a miniszter.

Sokan viszont másként gondolják: a kisebbségi jogok korábbi országgyűlési biztosa, Kaltenbach Jenő már pénteken a 2005-ben kapott Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjének visszaadását jelentette be. Szerinte Bayer képében olyan embert jutalmaztak, „aki tevékenységével minden jóérzésű ember megvetését váltotta ki az elmúlt években.” Így döntött Kenyeres István vegyészmérnök, biotechnikus is, aki egyenesen „féregnek” nevezte Bayert.

A 2009-es lovagkeresztes Tóth Bálint matematikus, illetve Rózsa Péter újságíró sem tart igényt a továbbiakban az állam elismerésére. A Magyar Televízió korábbi műsorvezetője, a Klubrádió munkatársa úgy látta: egy országban, de nem egy világban él Bayerrel.

Az elhatárolódás mellett döntött még többek közt Krausz Tamás történész, Polgár András üzletember és Galkó Balázs színész is. Utóbbi 2011 március 15-én vette át a lovagkeresztet. Visszaadta díját Heisler András Mazsihisz-elnök, Felcsuti Péter és Polónyi István is. Akadtak közöttük, akik további vitákat generáltak: Kovács M. Mária posztja alatt például az Élet és Irodalom rovatvezetője, Széky János nem értette, Krausz hogy kaphatott egyáltalán állami elismerést.

Visszaadta Lovagkeresztjét Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere is. Ő 2004-ben részesült ebben az elismerésben. A Magyar Tudományos Akadémia közgazdászdoktorai sem döntöttek másként. Kertesi Gábor, Köllő János és Varga Júlia azt írták: „Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a kormány a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki Bayer Zsoltot, nyíltan bátorítva ezzel az általa művelt fajvédő, uszító és minősíthetetlen hangvételű újságírást (»cigány gyerek elgázolása esetén tapossunk bele a gázba«, »sajnos nem sikerült beásni mindet nyakig az orgoványi erdőben«, »elmennek a törökök a büdös k**va anyjukba« és a többi).” A szintén a visszaadás mellett döntő Bruszt László szociológusprofesszor „rasszista bértollnoknak” nevezte Bayert, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal volt elnöke, Varga Kálmán pedig azt írta, az elismerés értéke rendkívüli mértékben devalválódott. Visszaszolgáltatta lovagkeresztjét a volt francia tiszteletbeli konzul, Catherine Feidt is. Így tett továbbá 2005-ben kapott tisztikeresztjével Veszprém volt SZDSZ-es polgármestere, Dióssy László is.

Számára vállalhatatlan Bayerrel egy lapon szerepelni, ezért visszaküldi lovagkeresztjét az ELTE professor emeritusa, Erdélyi Ágnes is, de nem lát más választást Péter Vladimir ötvösművész, illetve Mosonyi Aliz írónő sem.

Az állami lovag- és középkereszttel, illetve hasonló díjakkal egyébként pénzbeli juttatás nem jár.

Schmidt: Bayer egy keresztes lovag

Nem mindenkit zavart azért Bayer kitüntetése: a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Schmidt Mária keresztes lovagnak nevezte Bayert, „aki nem engedi, hogy értékeinket, hagyományainkat, érzéseinket és józan eszünket elveszítsük!” Megírta a Magyar Hírlap korábbi főszerkesztője, a Pesti Srácok lapigazgatója, Stefka István is: ő ugyan nem adja vissza a kitüntetését. Szerinte pont a sokszínűséget tükrözi, hogy Bayer és őmellette Parti Nagy Lajos és Vágvölgyi B. András is hasonló kitüntetéseket kaptak.

A Mazsihisz ugyanakkor humorosra vette a reakciót: mint írta, a kormány valószínűleg észrevette, hogy Bayer sikertelen és rosszkedvű, ezért derűre próbálta hangolni valami „pénzbe nem kerülő figyelmességgel.” „A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ezért tudatni szeretné, támogatja a kormányzat pedagógiai erőfeszítéseit” – ironizált a szervezet.

A Miniszterelnökség az RTL Híradó vasárnapi kérdésére már elmondta: az elhatárolódások után sem merült fel Bayer kitüntetésének visszavonása.

Nem adja vissza, "szavait félreértelmezik"

Bayer Zsolt nem adja vissza a kitüntetést, és nem érti azokat, akik így tesznek.

Az RTL Klub híradójának nyilatkozva Bayer azt mondta, sajnálja azokat, akik így tesznek. „Nem nagyon tudom felfogni, hogy hogy lehetnek emberek a saját zárt, szűk, szomorú világukba ennyire bezárva” – jelentette ki az újságíró. Szerinte szavait félreértelmezik, és egy-egy idézetet kiragadnak a szövegkörnyezetéből.

Korábban írtuk:

Bayer szerint Jakab Péternek kellene feltakarítani a cigányok ürülékét az elkövetők helyett

Simicska: "Bayer is geci, inkább adja meg a sok-sokmilliós tartozását!"

Bayer még a jenkiknek is képes volt eladni magát – húszezer dollár volt az ára

Nevetséges ürüggyel próbálkozott Bayer, de a torkosborz sorsára jutott: bocsánatot kell kérnie Zagyva Gyulától

A TGM-et dicsőítő Bayer megint kuruc.infózik

Közpénzből fizették Bayer magánvádas pereinek költségeit

Íme a "mélymagyar" Bayer, amikor még nem szerette a Fideszt

Hangfelvétellel: "Jobbikosok, hülyék vagytok, mint a segg, menjetek anyátokba!" – üzeni Bayer

Bayer Zsolt hazatért – a pont egy hosszú menetelés végén

Serénykednek a mimikrizők: magát nevezi hazugnak legújabb pálfordulása során Bayer

Bayer: "hirtelen jó ötletnek tűnt a Népszabadsághoz igazolni"

Kit sirat Bayer Zsolt?

Kicsoda Bayer Zsolt?

 


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »