Megtisztul a Szövetség Bugár Béla távozásával?

Megtisztul a Szövetség Bugár Béla távozásával?

A szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) látóköre lassan, de biztosan kiterjedhet a Most-Híd egykori prominens politikusaira is. 

Az Alkony (Súmrak) rendőrségi akcióban a két Robert – Fico és Kaliňák ellen indított eljárás kapcsán felmerültek hidas nevek is.

Az egykori szlovák miniszterelnököt és belügyminiszterét többek között bűnszövetkezet létrehozásával és támogatásával gyanúsítják. Ugyanis a bűnszövetkezet nyomaira nem akárhol, hanem a Pénzügyi Főigazgatóságon belül bukkantak, ahova Daniel Čech, az intézmény második embere szerint a Híd is bejuttatta a saját embereit.

Három politikus neve merült fel ebben az összefüggésben – Bugár Béláé, Gál Gáboré és Jakab Eleméré.

Sajtóértesülések szerint az előző parlamenti időszakban valamilyen formában mindhárman ott legyeskedtek a Pénzügyi Igazgatóság tisztségviselőinek kiválasztásánál.

Hírdetés

Ez viszont azt is jelentheti, hogy őket is felelősség terheli a „bűnszövetkezet” létrehozásáért!

Daniel Čech a Robert Fico és Robert Kaliňák ellen folytatott nyomozás egyik „koronatanúja” ma már megvesztegetésért tölti megérdemelt büntetését. Vallomásában kijelentette, hogy Fico kormányában a Smer és a SNS mellett a legkisebb kormánypárt, a Most-Híd is érdekelt volt a Pénzügyi Igazgatóság tisztségviselőinek kiválasztásában annak ellenére, hogy az akkori kormánykoalíció többször is deklarálta: nem lesznek politikai jelölések ezekbe a funkciókba.   

Kis papírcetlikre firkantva kapta meg a neveket, de az is előfordult, hogy Gál Gábor még parlamenti képviselőként (nem, mint igazságügyminiszter), Bugár Béla és Jakab Elemér személyesen keresték fel Čech főnökét, František Imrenczét. Nem valószínű, hogy csak egy kávéra álltak meg nála, bizonyára egyeztettek a saját jelöltjeik személyét illetően.

Bugár két ilyen találkozót ismert el, de az ott elhangzott nevekre már nem emlékezik. Azt viszont elismerte, hogy ismeri Erika Šoltésovát, aki 2010-ben Somorján a Most-Híd támogatásával volt polgármester-jelölt, majd 2012-ben a párt parlamenti képviselőjelöltje is volt, azt viszont tagadta, hogy a párt jelöltjeként lett a pozsonyi Adóhivatal igazgatója.

Gál Gábor elmondása szerint már nemigen emlékezik vissza a hat évvel ezelőtti eseményekre, az esetleges perszonális jelölésekre a pénzügyi szervekbe, mindenesetre Daniel Čech kitalációit butaságnak tartja.

A címben feltett kérdésre tehát egyértelmű a válasz: igen! A gyanú árnyéka se vetődjék a Szövetség közismert tagjaira! Könnyen feltételezhető, hogy még csontvázak lapulnak a hidas szekrények alján, bármelyik pillanatban kizuhanhatnak! Mentse meg tőlük az Isten a Szövetséget! 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »