Megtisztítják a járványok elleni küzdelem szentjének, Szent Koronának (!!!) ereklyéjét az aacheni katedrálisban

Megtisztítják a járványok elleni küzdelem szentjének, Szent Koronának (!!!) ereklyéjét az aacheni katedrálisban

Az aacheni katedrálisban a tervezettnél korábban elővették minden járványos betegség elleni küzdelem védőszentje, Szent Korona ereklyéjét. A templom eredetileg aranykincseinek nyári kiállítására akarta kincstárából előkeresni és megtisztítani az ereklyét, de a járvány miatt megnőtt iránta az érdeklődés.

A hiedelem szerint a vértanút a rómaiak végezték ki feltehetően Szíriában mintegy 1800 évvel ezelőtt . A 16 éves lányt a keresztény hit terjesztéséért különösen kegyetlen módon ölték meg, két meghajlított pálmafához kötözték, amelyek széttépték a testét, amint a törzseket elengedték.

Hírdetés

Az aacheni katedrális kincstárának vezetője, Brigitte Falk szerint Szent Korona a favágók védőszentje lett, de később már a járványok elleni védekezés szentjeként is tisztelték.

Bár a katedrális nyárra tervezte aranykincseinek bemutatását, jelenleg az új koronavírus okozta betegség terjedése miatt nem lehet tudni, hogy erre mikor kerülhet sor. A templom szakemberei azonban aprólékosan megtisztítják az ereklye arany-, bronz- és vasrészeit, mivel a kegytárgyat az utóbbi 25 évben nem állították ki közönség előtt.

Daniela Lövenich, a katedrális szóvivője elmondta: a járvány kiváltotta érdeklődés miatt egy kicsit hamarabb vették elő az ereklyét a tervezettnél. A szent relikviáját 997-ben III. Ottó vette meg Aachennek. Az ereklyét a Nagy Károly által a 9. században építtetett aacheni katedrálisban, egy síremlékben helyezték el, majd 1911-12-ben foglalták egy 93 centiméter magas, 98 kilogrammos ereklyetartóba.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »