Megtiltanák Lengyelországban a beteg magzatok megölését

A beteg magzatok művi vetélését tiltó törvénymódosítási tervezetet nyújtottak be csütörtökön a lengyel szejm irodájába egy polgári kezdeményezés képviselői. Elsősorban a Down-szindrómás gyerekek életvédelmét célozza a javaslat, amit több mint 830 ezren támogattak aláírásukkal.

Lengyelországban az 1993 óta érvényben lévő magzatvédő törvény értelmében egyebek mellett akkor lehet legálisan elvégezni a terhességmegszakítást, ha a magzat visszafordíthatatlan vagy életveszélyes károsodást szenvedett, illetve gyógyíthatatlan beteg. Az új tervezet ez utóbbi kitételt törölné a jogszabályból.

A törvénymódosítási javaslat szerzői azzal érvelnek, hogy az említett előírásra hivatkozva Lengyelországban évente mintegy ezer terhességmegszakítást hajtanak végre, főleg Down-szindrómás magzatokon, annak ellenére, hogy a Down-kór besorolása a törvényben körülírt betegségek közé jogi és erkölcsi kételyeket vet fel.

A tervezetet benyújtó polgári bizottság képviselője, Kaja Godek maga is egy Down-szindrómás gyermek édesanyja.

Godektől az újságírók megkérdezték, befolyásolhatja-e a tervezet parlamenti megvitatását, hogy parlamenti képviselők egy csoportja október végén kérdéssel fordult az alkotmánybírósághoz ugyancsak a beteg magzatok védelmében.

Hírdetés

Ha az alkotmánybírák döntése "védi majd a fogyatékkal élő személyek életét", és az ítéletet még a parlamenti vita előtt közzéteszik, "az ügy el is lenne intézve" – válaszolt Godek, utalva ezzel arra, hogy a polgári javaslat szerint törlendő előírás alkotmányellenessé nyilvánítása esetében módosító javaslatuk tárgytalanná válna.

A szejm tavaly ősszel elutasította magzatvédő szervezetek egy másik, gyakorlatilag a teljes abortusztilalmat célzó törvényjavaslatát.

Az újabb kezdeményezésben nincs szó teljes abortusztilalomról. A tervezetről az előző hetekben pozitívan nyilatkozott több vezető lengyel politikus, a kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság képviselőin kívül az ellenzéki jobboldali Kukiz´15 tagjai is. Andrzej Duda elnök kilátásba helyezte, hogy parlamenti megszavazása esetén aláírná a módosítást.

Októberben egy ugyancsak a terhességmegszakításra vonatkozó másik tervezetet is benyújtottak, amelyet körülbelül 500 ezren írták alá. A tervezet a terhesség 12. hetéig tenné szabadon hozzáférhetővé az abortuszt, és visszaállítaná a jelenleg vényköteles esemény utáni tabletta szabad forgalmazását.

A két tervezet parlamenti megvitatásának időpontja még nem ismert.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »