Megtévesztő lehet az alacsony hitelkamat

Megtévesztő lehet az alacsony hitelkamat

A szlovákiai pénzintézetek a hirdetéseikben ugyan egyre alacsonyabb kamatozású hitelekkel vadásznak az új ügyfeleikre, mielőtt azonban rákapnánk az első kedvezőnek tűnő ajánlatra, érdemes alaposan megismerkedni a hitelnyújtás feltételeivel, mivel a bankok ezekkel is trükköznek.

A nyári hónapokban a pénzintézetek elsősorban a lakáshitelek kamatait csökkentették, ezzel próbálva előnyt szerezni az ügyfelekért folytatott egyre kíméletlenebb harcban. A pénzügyi elemzők szerint azonban az ügyfeleknek nem szabadna elhamarkodott döntéseket hozniuk, a reklámokban megjelenő kamatokhoz ugyanis többnyire csak azok jutnak hozzá, akik nem jelentenek kockázatot a banknak, vagyis elegendő és biztos bevételük van ahhoz, hogy ne okozzon számukra gondot a törlesztés. Elterjedt gyakorlatnak számít azonban az is, hogy a hirdetésben szereplő hitelkamat ugyan toronymagasan veri a konkurens pénzintézetek ajánlatát, az ügyfelet ennek az elnyeréséhez azonban olyan pótlólagos szolgáltatások megrendelésére kötelezik, amelyek miatt a hitel már nem is olyan olcsó.

A szlovákiai hitelpiacon ma már 1 százalékos kamatozású lakáskölcsönöket is kínálnak, ilyen alacsony kamatokra azonban általában csak a kiválasztottak, vagyis azok számíthatnak, akiknek semmi gondjuk nincs a fizetőképességgel.

„A bankok előnyben részesítik azokat az ügyfeleket, akiknek átlagon felüli a fizetőképességük, hiszen ezeknél jóval kisebb az esélye annak, hogy később gondjuk akadna a törlesztéssel. A hitelpiacon az elmúlt időszakban a bankok elsősorban a tehetősebb ügyfelekért küzdenek meg egymással, vagyis olyanokra vadásznak, akiknek a havi nettó bevétele meghaladja az 1500 eurót, és több mint 20 ezer euró található a számlájukon”

– nyilatkozta Petr Hechtberger pénzügyi elemző.

„Nagy általánosságban elmondható, hogy a hirdetésekben megjelenő kamatokat többnyire csak a hitelfedezetként szolgáló ingatlan értékének a 70 százalékáig folyósítják. Akik ennél nagyobb összeget igényelnek, azok 1 százalék körüli kamatra már csak akkor számíthatnak, ha a bevételeiket elég vonzónak találja a pénzintézet. Mivel a fedezetként szolgáló ingatlan értékének a 80 százalékát meghaladó hitelek folyósítását a jegybank az elmúlt időszakban erősen korlátozta, az ilyen kölcsönöket a bankok általában a legtehetősebb ügyfeleiknek tartogatják” – nyilatkozta Marián Búlik, az OVB Allfinanz Slovensko pénzügyi elemzője.

Hírdetés

Kedvezőbb kamatokra számíthatnak azok is, akik egy korábban felvett hitelüket szeretnénk kiváltani egy újabb kölcsönnel. „Az adósságrendező hitel igénylésénél is a magasabb végzettséggel rendelkező, tehetősebb ügyfelek vannak előnyben, a bankok odafigyelnek azonban az ügyfél hitelfelvétellel kapcsolatos múltjára is, vagyis, hogy korábban becsületesen fizette-e a hitel törlesztőrészleteit” – mondta Eva Šablová, a FinGo társaság hitelezésért felelős igazgatója. Szerinte a legrosszabb feltételekre általában a fiatalabbak és az alacsonyabb végzettségűek számíthatnak, természetesen azonban itt is vannak kivételek. „Több bank azt is figyeli, hogy hol található a fedezetül szolgáló ingatlan, így például a megyeszékhelyeken vagy a járások székhelyein található ingatlanok esetében alacsonyabb hitelkamatra számíthatunk. A kisebb és a városoktól távolabb fekvő falvakban levő ingatlanok a bankok számára ugyanakkor nagyobb kockázattal járnak, így ha ilyenekkel kezeskedünk a hitelért, általában a bank is szigorúbb feltételeket szab” – tette hozzá Šablová.

A bankok azonban a kedvező hitelkamatokkal gyakran csak új ügyfeleket akarnak szerezni, akikre aztán annyi különféle banki szolgáltatást igyekeznek rátukmálni, amennyit csak bírnak.

„A pénzintézetek a kedvező kamatot gyakran ahhoz a feltételhez kötik, hogy a hitelt felvevőnek az adott bankban kell folyószámlát nyitnia, bebiztosítania a hitelét és az ingatlanát, vagy egyéb olyan szolgáltatást igénybe vennie, amely egyébként eszébe sem jutna”

– állítja Hechtberger, aki szerint azonban így a hirdetésben szereplő kedvező kamat csak csali, és az ilyen kölcsön gyakran drágább, mint a konkurens bankok által kínált. „Ha a kötelező szolgáltatások árát beépítenénk a kínált akciós kamatba, ez már nem is lenne olyan vonzó” – mondta Hechtberger. Az elemzők szerint így, mielőtt rákapnánk az első vonzónak tűnő ajánlatra, érdemes alaposan szétnézni a piacon, hiszen manapság valóban van miből válogatni.

„Ha az egyik pénzintézet úgy dönt, hogy nem vagyunk jogosultak az általa kínált legalacsonyabb kamatra, ez nem jelenti azt, hogy az összes banknál pórul járunk. Érdemes több ajánlatot is begyűjteni, és kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet”

– ajánlja Šablová.

A lakáshitelek iránt egyébként továbbra is nagy az érdeklődés. A jegybank legfrissebb, hétfőn közzétett adatai szerint a lakáshitelek volumene július végén elérte a 29,1 milliárd eurót, ami 2,3 milliárddal több az egy évvel korábbinál. A legtöbb lakáshitelt a Szlovák Takarékpénztártól vették fel, amely a piac több mint 26 százalékát uralja. A sorban az Általános Hitelbank (VÚB) következik 22 és a Tatra banka több mint 14 százalékos részesedéssel. A jegybank elemzői szerint a lakáshitelek átlagos kamatszintje a bankok közötti konkurenciaharcnak köszönhetően idén júliusban 1,42 százalékra esett vissza, ami újabb történelmi mélypontnak számít. (mi, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »