Megtévesztésig hasonló utánzatok készülnek Ötziről

Megtévesztésig hasonló utánzatok készülnek Ötziről

Másolat készült több példányban Ötzi testéről, hogy amerikai tudósok és egyetemisták is közelebbről tanulmányozhassák az 5300 éve az Alpokban jégbe fagyott múmiát. A megtévesztésig hasonló utánzatok gyantából készültek egy többlépcsős folyamat eredményeképpen. Kézzel festette őket Gary Staab ismert amerikai paleoművész.

A másolatok a New York-i Cold Spring Harbour DNS Oktatóközpont (DNALC) felkérésére készültek, az intézmény ugyanis saját tárlatot szentelne Ötzinek. A kópiákat 2017-től vándorkiállításra viszik az Egyesült Államokban és Kanadában – mondta el szerdán Angelika Fleckinger, a Dél-tiroli Régészeti Múzeum igazgatója a másolatok bemutatásakor az észak-olaszországi Bolzanóban.

A rézkorban, 5300 éve élt Ötzi múmiáját 1991 szeptemberében fedezték fel 3210 méter magasságban, az olasz-osztrák határon húzódó Ötz-völgyi Alpokban. Vizsgálatok szerint vélhetően negyven éves kora előtt, időszámításunk előtt 3359 és 3105 között halt meg. A gleccsermúmia a világ legrégebbi, teljes épségben megmaradt emberi holtteste, amelyet a bolzanói régészeti múzeumban őriznek.

Az Ötzi testéről már meglévő, számítógépes tomográfiával készült felvételek szolgáltak a kópiák alapjául. Az adatok segítségével gyantából háromdimenziós nyomtatóval, egy folyadékfürdőben légzár alatt lépésről lépésre készült el a másolat.

Végül Staab és csapata több hónapon át tartó aprólékos munkával tovább pontosította és kézzel megfestette Ötzi testét. A többszörösen kitüntetett művész végezte már kihalt állatfajok rekonstrukcióját is fontos amerikai múzeumok számára. Összesen három méretarányos kópia készült: két példány kerül a DNALC-hez, egy pedig a Dél-tiroli Múzeumba. A DNALC a világ első DNS-kutatólaborja, amely annak szentelte működését, hogy a széles nyilvánosság számára is érthetővé tegye a genetikát.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »