Megtévesztés! Függetlennek mutatkozva nyomulnak a liberális, progresszív polgármester-jelöltek a Felvidéken

Megtévesztés! Függetlennek mutatkozva nyomulnak a liberális, progresszív polgármester-jelöltek a Felvidéken

Új tendencia figyelhető meg a közelgő önkormányzati választások előtt a Felvidéken. A liberális, progresszív elveket valló jelöltek, akik országos szinten eddig büszkén vállalták tagságukat a Progresszív Szlovákia kötelékében, annak magyar tagozatában, hirtelen kabátot váltottak.

Helyi szinten ugyanis, ahol mindenki ismer mindenkit, és ahol a liberális, progresszív értékrend továbbra sem népszerű, nem vállalják fel önmagukat. Helyette függetlennek mutatkoznak.

Ez a választókat megtévesztő taktika két fontos magyar városban, Dunaszerdahelyen és Gútán is tetten érhető.

Gútán és Ipolyságon is szoros verseny várható a polgármesteri székért

Dunaszerdahelyen Strédl Tomáš az a jelölt, aki 2020-ban a parlamenti választásokon még büszkén vállalta, hogy ő a PS-Spolu magyar platformjának tagja. Két évvel később, 2022-ben a város polgármester-jelöltjeként már a liberális, progresszív logót, színeket, így annak értékrendjét elrejtve inkább függetlenként méretteti meg magát. Vajon miért?

Ugyanez érvényes Gútára is, ahol Kárpáty Ernő döntött úgy, hogy átmenetileg köpönyeget vált. 2020-ban a PS-Spolu parlamenti listájának 68. helyén szereplő Kárpáty a párt magyar platformjának alelnökeként indult. Idén azonban Strédlhez hasonlóan már ő is átöltözött. Levetve a liberális mezt és felöltve a neutrálisnak tűnő függetlent. Mert egy független jelöltnek nagyobb esélye van a magyarlakta vidéken, mint egy progresszív politikát folytató pártnak, és ennek érdekében színezik át magukat.

A gond átalános értelemben azzal van, ha egy adott jelölt ilyen rövid idő alatt ilyen gyors váltásra képes a hatalom érdekében. Miközben akár az is elképzelhető, hogy ki sem lép a pártból, csak átmenetileg felfüggeszti a tagságát. Mi ez, ha nem a választók megtévesztése?

Bujkáló liberálisok

Hírdetés

Szűkebb és bővebb környezetünkben egyre gyakrabban látjuk a konzervatív, valamint a liberális, progresszív ideológia összecsapását. Ez a két értékrend ütközik az orosz-ukrán háborúra, migránsválságra, oroszellenes szankciókra adott válaszok esetén.

Magyarországon választási ciklusok óta küzd a Fidesz-kormány a Brüsszellel és a hazai baloldallal. Szlovákiában szintén a progresszív-liberális erők azok, akik épp megbuktatták a kormányt.

A felvidéki magyar társadalom többsége e tekintetben inkább konzervatív, jobboldali. Ez köszön vissza a mindennapok szintjén, legyen szó az egyes pártokra adott szavazatok, a Fidesszel és Orbán Viktorral való szimpátia, vagy a közösségi médiában zajló diskurzus alapján.

Ki kicsoda?

Európai és országos szinten könnyű megkülönböztetni hogy ki kicsoda, hogy ki milyen csapatban játszik. Fel kell ugyanis vállalni, elő kell állni a farbával. Szavazni kell a felmerülő kérdésekről, ami a választók tájékozódását is segíti. Ők pedig eldönthetik, hogy kérnek-e belőle vagy sem. A PS-Spoluból legutóbb konkrétan nagyon nem kértek.

Polgármester-választás a Felvidéken: Dunaszerdahelyen és Komáromban független magyar jelölt csap össze a széthulló Szövetség-Aliancia jelöltjével

Önkormányzati, polgármesteri szinten viszont elég egy gyors mezcsere, és neutrálisnak tűnő függetlenedéssel könnyen zsákbamacskát vehetünk. Magyarán, hogy olyan jelöltnek szavazunk bizalmat, akiről  utólag derül csak ki, hogy településvezetőként ki is valójában. Milyen értékeket vall, mi a fontos számára. Mert egyre több ilyen helyzet adódik már helyi, polgármesteri szinten is, ebben biztosak lehetünk.

Ezért érdemes résen lenni, ha valaki tegnap még progresszív volt, ma pedig már független. Bujkálás helyett ugyanis világos beszédre, nyílt kiállásra van szükség. Hiszen városainkban, falvainkban is egyre több az olyan hatáskör, eldöntendő helyi kérdés, mely egyenes gerincet, világos értékrendet és egyértelmű válaszokat igényel. Alibizmus, köpönyegforgatás, választói megtévesztés helyett.

Megyefőnök-, polgármester-, esetleg képviselőjelölt vagy és szeretnéd magadat megmutatni a választók előtt? Kérd a Körkép.sk ajánlatát és láthatóvá teszünk. Hirdess a legolvasottabb jobboldali, konzervatív, polgári, felvidéki magyar portálon.

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »