Megtartották az idei első nagyszombati magyar misét

Megtartották az idei első nagyszombati magyar misét

Január második keddjén, 11-én a körülmények megengedték, hogy az új polgári esztendőben először megrendezésre kerülhessen a havi magyar mise. Szent András hava, azaz november 9-e óta ismét egy tucatnyi hívő részvételével zajlott a Nagyszombatban idestova 9 esztendeje összejáró kisebb számú, de összetartó magyar közösség összejövetele.

A szentmisét Kiss Róbert kanonok, nagyszombati vikárius, komáromi esperesplébános celebrálta. Sajnos, ez alkalommal zenészeink, Új Krisztina, Új Sámuel és Fodor Attila nem tudtak megjelenni, így a zenei aláfestést e sorok írója gyönyörűen szóló orgonakísérettel biztosította, igyekezve a misét így még ünnepélyesebbé tenni.

Róbert atya bevezetőjében köszönetet mondott a Jóistennek, hogy végre újra találkozhattunk, s ha kevesebben is, de azért a törzstagok alkalomról alkalomra nem kis áldozatot hoznak azért, hogy jelen lehessenek.

Nem szabad megtörnünk, mindennek ellenére sem, ki kell tartanunk, hiszen a Mindenható kezében vagyunk, ő a mi menedékünk, támaszunk és erősségünk.

Hírdetés

A szentmise végén, habár már kifutottunk a karácsonyi időszakból, de mivel két hónap kihagyás után csak most találkoztunk Nagyszombat Szent Ilona-templomában, még elénekeltük a Csendes éjt, felidézve Jézus Urunk születését a még karácsonyi díszben pompázó, családias hangulatú templomban.

Beszélgetés keretében felidéztük a december 7-én egy esztendeje elhunyt állandó nagyszombati tag, az igazi mecénás Nemcsek József emlékét.

Az összejövetelen részt vett és az igeliturgiába felolvasással bekapcsolódott Katona Júlia zarándoklatszervező Dercsikáról; megjelentek a város egyetemein oktató Hústyava István és Morovics László docensek, és a korábban oktató Csámpai Ottó docens Nyitracsehiből. Sajnos diákok, diáklányok ez alkalommal nem örvendeztettek meg jelenlétükkel.

(Zilizi Kristóf/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »